Политическите реакции след речта на президента Радев (ОБЗОР)

Политическите реакции след речта на президента Радев (ОБЗОР)

Политическите реакции след речта на президента Радев (ОБЗОР)

Свалянето на доверието от правителството на Радев е пряка намеса в независимостта на властите. Това гласят първите коментари на премиера Бойко Борисов след направеното днес извънредно обръщение на държавния глава, с което обяви, че сваля доверието си от правителството.

„Как ще свали нещо, което той не давал? Ние сме спечелили изборите по законен начин. Това е пряка намеса в независимостта на властите. Президентът прави точно обратното на това, което говори по принцип”, каза още Борисов.

Министър-председателят заяви, че по принцип кабинетът „няма пресечни точки с президентството, освен безсмислените Консултативни съвети, на които никога нищо не се решило”.  И отново повтори, че няма намерение да се кандидатира за президент. „Изкарвам си мандата и ще си се занимавам с партията“, добави министър-председателят.

„Радев иска да отклони атаката върху мен и правителството, защото е по-изгодно, вместо да обяснява какво е правил - защо избра днес да е момента?“, попита Борисов. „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция ще ги направят. Мисля, че и Белене ще направят - всичко това явно го дразни“, обясни Борисов. 

 

 

Реакции имаше и от опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че споделя напълно мотивите, с които президентът каза, че сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов. „Това бяха и мотивите за вота ни на недоверие само преди седмица. Факт е, че правителството на Борисов превърна България в сметището на Европа и на света. Факт е, че дишаме най-мръсния въздух и стотици хиляди българи са без вода. Вотът на недоверие не мина математически, но получи широка обществена подкрепа извън парламента. Така че споделяме тези мотиви на президента и смятаме, че правителството е неспособно да даде развитие и перспектива на България. Управляват само от криза в криза, грижат се за собственото си оцеляване и това се превръща в агония за държавата и за българския народ. Затова нека всички, които искат промяна, да се обединим и да я поискаме", каза още Нинова. Според нея президентът Радев е последователен - той посочва истинските проблеми и ги назовава, както е обещал на българските избиратели още по времето на предизборната си кампания.

„Слушах с голямо внимание обръщението на президента и съм готов да се подпиша под всяка едно от неговите оценки. Неговата реакция е навременна, тъй като кризите в страната във всички сектори на общественоикономическия живот и най-вече заплахата, която е надвиснала над демократичните институции в страната, изискваше такава намеса на президента. Така че ще очакваме оттук нататък реакции на различните парламентарни групи на самото правителство, но мисля, че е съвсем ясно, че след то обръщение над парламента - дните на това правителство са преброени. Според мен в случая има пълно съвпадане на общественото мнение и на позицията на президента“, коментира Румен Гечев от БСП.  

„За съжаление последните две и малко повече години сблъсъците и конфронтациите между институциите взима връх над стремежа да бъдат намерени решения“, бе коментарът на лидера на АБВ Румeн Петков. „Считаме, че подобен род междуинстиуционално напрежение не е в полза на обществото. Ние сме тези, които най-остро критикуваме правителството на ГЕРБ, за безчинствата, за дълбоко вредната политика в енергетиката, за тежкия провал в опазването на околната среда и водите на страната, за безпътицата в редица сектори в страната, но това са въпроси, които се решават с политически средства. В случая междуинституционалното напрежение и сблъсък не обслужват интересите на обществото“, каза още Румен Петков.   

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки определи случващото се като „детска градина“. „Влизаме в нещо, което на нас не ни харесва и е несериозно - някаква детска градина. Сега от правителството ще обявят пък, че свалят доверието от президента. Това е несериозно“, коментира той пред БНР обръщението на държавния глава Румен Радев. По думите му, един президент трябва да бъде обединител на нацията. „Като вижда проблемите трябва да ги казва със сигурност, но след това и да подсказва решението. Това е отговорната позиция и ние считаме, че така би трябвало да се постъпи“, заяви Марешки. Той отбеляза още, че критиките на държавния глава по отношение на корупционните явления са основателни, но самият президент е част същата политическа система, която генерира корупция.  

Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, също коментира обръщението на Радев с думите: „Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в Еврозоната“. 

„Внимателно слушах тезата на президента за валутния борд. В първата половина на тази година ще сме свидетели на най-важната политическа битка в България - битката за влизането ни в еврозоната. Ако България влезе в Еврозоната, това ще свърши през април, когато очакваме да бъдем поканени в чакалнята. Това означава окончателно откъсване на страната ни от руската геополитическа орбита. Ние се гордеем с Валутния борд на България, там има пълен национален консенсус, той не бива да се пипа. Това, което се случва, е изпускане на нервите“, добави Плевнелиев пред БНР.

Според него Румен Радев не се чувствал добре като президент на България – „той не играе тази роля, а и не иска да я играе“. И добави: „Снемането на доверието е политическо и морално решение на държавния глава. В продължение на три години президентът водеше войната си постоянно с правителството и НС, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка“.

„Тепърва битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в Еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя“, посочи още Плевнелиев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ