Подготвят законодателни промени, които да улеснят стартъп компаниите

Подготвят законодателни промени, които да улеснят стартъп компаниите

Подготвят законодателни промени, които да улеснят стартъп компаниите

Стартъп икономиката раздвижи много области, като превес взеха различни биотехнологични сектори, сред които - интернет на нещата, умни градове, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили, дронове, 3D принтиране и дигитализацията. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на иновационния форум "Innostart 2019", организиран от Американската търговска камара в България (АмЧам), съвместно с Израелско-американската търговска камара.

По думите му подкрепата за стартъпите е чрез ускореното развитието на финансовите инструменти, както и чрез подготовката на законодателни промени за подобряване условията за стартиране на бизнес у нас, върху които съвместно работят Министерството на икономиката и Асоциацията на стартъпите (BESCO).

"С полагането на дяловото инвестиране преди 5 години в България, мога да кажа, че София стана сред топ-дестинациите за стартиращи предприятия в Европа", е добавил той.

Министър Караниколов обясни, че в настоящия програмен период чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране /ФУНФ/. До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента на обща стойност около 84 млн. лв. и стартира процедура за избор на третия Фонд мениджър в размер на 35,6 милиона лева, предвидени по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 /ОПИК/.

На форума икономическият министър коментира и изграждането на т.нар. суперкомпютър, който ще нареди София сред една от общо осемте локации в Европа с наличието на високоизчислителни машини.

"Този факт е изключително имиджов и е важно послание към чуждестранните инвеститори в сферата на високите технологии за капацитета и възможностите на България", заяви той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ