Подкрепата за германските консерватори се увеличи след избора на наследник на Меркел

Подкрепата за германските консерватори се увеличи след избора на наследник на Меркел

Подкрепата за германските консерватори се увеличи след избора на наследник на Меркел

Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел увеличиха подкрепата си, след като нейният Християндемократически съюз (ХДС) избра центристката Анегрет Крамп-Каренбауер за нов партиен лидер, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано вчера социологическо проучване.

Консервативният блок на Меркел, включващ ХДС и техните баварски партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС), е увеличил подкрепата си с три пункта до 32%, показва допитване на института "Форза". Консерваторите губеха популярност след парламентарните избори в Германия през септември миналата година.

Анкетата, в която са участвали 1506 души, е направена след избирането на Крамп-Каренбауер, често наричана "мини Меркел". Предишното проучване на "Форза" беше публикувано на 7 декември, когато беше гласуването за нов лидер на ХДС.

Според допитването почти половината от гласоподавателите – 46%, смятат избирането на Крамп-Каренбауер за "добро решение", а около една четвърт – 24%, биха предпочели консерватора Фридрих Мерц, който загуби от нея на втори тур, предава БТА. Третият кандидат в надпреварата - здравният министър Йенс Шпан, отпадна на първия тур.

Анкетата сочи, че близо две трети от германците – 63%, искат Меркел да остане канцлер до края на сегашния законодателен период през 2021 г., а около една трета смятат, че тя би трябвало да се оттегли по-рано. Канцлерката казва, че възнамерява да остане на поста до края на мандата си през 2021 г.

Проучването показва, че подкрепата за Зелените е намаляла с три пункта, а останалите партии остават на същото ниво - социалдемократите на 14%, свободните демократи и "Левите" на 8%, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" на 13%.

Лидерката на социалдемократите Андреа Налес е разтревожена, че евентуално разцепление в ХДС след смяната на Меркел като председател на партията може да има вредни последици за коалиционното правителство, отбелязва ДПА.

Налес каза пред обществената радио-телевизионна компания А Ер Де, че поляризиращият характер на надпреварата за лидер на ХДС, в която Крамп-Каренбауер победи с малка разлика, може да бъде "стрес тест" за някои аспекти на работата на правителството.

Според Налес особен "потенциал за конфликт" има при отбранителната политика. По думите й решението на ХДС на партийния конгрес в Хамбург миналата седмица за увеличаване на разходите за отбрана е в разрез с позицията на социалдемократите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ