Политически трус в Берлин след оттеглянето на наследничката на Меркел

Политически трус в Берлин след оттеглянето на наследничката на Меркел

Политически трус в Берлин след оттеглянето на наследничката на Меркел

Лидерката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер потвърди днес, че няма да се кандидатира за канцлер на следващите парламентарни избори във федералната република, но ще остане на поста си, докато бъде намерен друг кандидат, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Берлин тя каза, че ще остане министър на отбраната в правителството на канцлерката Ангела Меркел до края на парламентарния мандат, който изтича есента догодина. Крамп-Каренбауер изрази надежда, че нейното решение няма да наруши стабилността на управляващата коалиция на Меркел със социалдемократите. Тя посочи също, че ХДС няма да сътрудничи нито с дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), нито с Лявата партия, предаде БТА,

Оставката на председателя на управляващия Християндемократически съюз предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза. Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“. Въпреки спешните среднощни заседания Крамп-Каренбауер не успя да наложи провеждането на нови избори в източногерманската провинция. Това бе поредното ѝ неубедително представяне за 11-те месеца на поста, наследен от канцлера Ангела Меркел, която през 2018-а се оттегли също заради регионални избори, предаде БНР.

„Дълбока криза в ХДС! Не изключвам предсрочни избори за Бундестаг“, коментира бившият председател на социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел. Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на канцлера Ангела Меркел. ХДС е с отслабени позиции от две години насам. Основният въпрос пред партията преди избора на нов лидер и кандидат за канцлерския пост е за политическия ѝ курс - оставане в центъра или завой надясно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ