Политическите коментари преди клетвата на президента Радев

Политическите коментари преди клетвата на президента Радев

Политическите коментари преди клетвата на президента Радев

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес полагат клетва за втория си мандат пред Народното събрание. Те спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 г., изпреварвайки двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева. На балотажа гласуваха 2 310 903 души. Избирателната активност беше рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 1 539 650 души, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733791 души гласове. Румен Радев е вторият президент в най-новата ни история, който печели втори мандат, след президента /2002-2012/ Георги Първанов. 

Ето какви бяха политическите коментари преди клетвата на президента Румен Радев. 

"Необяснимо е за мен как президентът, който по Конституция трябва да е надпартиен и да е обединител на всички политически сили, се превърна в разединител на нацията. Ние никога не сме имали вражда с президента, защото така разбираме политиката. Той беше този, който размаха юмрук на площада и този символ стана символ на разединението", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея, тонът между институциите, трябва да е диалогичен. "По Конституция сме задължени да работим в името на гражданите, но през последните 5 години имаше твърде много сериозни сблъсъци. Надявам се за 5 години на този пост Радев да е осъзнал, че институциите са гарант както за спазването на правата на гражданите, така и за спазването на закона", каза още Атанасова. 

"Емпиричният опит показва, че президентът е склонен да злоупотребява с властта си в президентството, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС на влизане в Народното събрание. Той допълни, че не може да има по-различни очаквания от държавния глава от това, което е видял до момента. Според него заради президента дори трябва да обмислим дали да не премахнем институцията "служебен кабинет". 

БСП безспорно даде своята оценка за първия мандат и това е успешен мандат. По-важното е, че и българският народ даде своята оценка. Убедителната победа, която извоюва президентската двойка Радев - Йотова на тези избори, показва тази оценка, коментира пред БНТ депутатът от БСП Атанас Зафиров.

"Безспорно във втория мандат президентът трябва да покаже своята убедителна функция да бъде истински обединител на нацията, така че президентската институция да бъде един гарант и за начина, по който българското общество ще премине през тези кризи. Правомощията на президента са много ясно разписани и когато той е на мястото си, а институцията е изпълнена със съдържание, тя може да бъде гарант на нормалното функциониране на държавните власти в условията на упражняване на властта", смята Зафиров.

На влизане в Народното събрание Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС заяви, че от движението се надяват, че всички ще работят според клетвата, която са положили - както в началото на 47-ото Народно събрание, така и за втория мандат на президента Румен Радев. "Всички трябва да спазват Конституцията и законите на страната", допълни Летифов. 

"Институциите са длъжни да си взаимодействат независимо кой ги представлява, за да може да работят за хората. Конфронтацията между тях не дава никакъв резултат", заяви ген. Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България" на влизане в парламента. Той допълни, че се надява държавният глава да се издигне над политиката.

"Мандат, който през цялото време мина в една конфронтационна линия спрямо предишното правителство, която доведе и до война между институциите в момент, в който българската държава трябваше да демонстрира единство. Не виждам знаци от страна на президента, че и вторият му мандат няма да мине по този начин. Ние се опитвахме през нашия мандат да правим различни крачки и да заровим томахавката и за съжаление не успяхме. Може би той е човекът, който трябва да търси крачки, защото носи цялата отговорност за настоящото управление. Президентът като архитект на настоящото управление би трябвало първо да консолидира собственото си управление и да направи така, че правителството да започне да решава проблемите на хората. Всичко останало, с лозунги, със заклинания, трябва да остане в рамките на първия мандат", коментира пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

"Свитият юмрук на Румен Радев беше повод за обединение на нацията, която поиска промяна. Сега заедно и обединено, като отбор, трябва да гледаме в една посока в името на това да си свършим работата пред обществото", смята Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Той определи втория мандат на президента като логичен резултат от управлението му. "Очакванията ни са той да бъде конструктивен и да е обединител на нацията", каза още Балабанов.

"Имам очаквания от изпълнителната власт, президентът има представителна власт", заяви на влизане в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"Силно се надявам, че президентът ще бъде действително обединителна фигура на нацията и когато има проблеми, които очевидно разделят обществото, ще заема страната на мнозинството, а не на малцинството. За съжаление, сега виждаме, че той заема по-скоро страна, която не е в интерес на българските граждани по конкретния казус със "зеления сертификат", каза още той. Константинов е на мнение, че президентът винаги трябва да заема страната на мнозинството, иначе нарушава основния принцип на демокрацията, че мнозинството определя дневния ред, а не малцинството. 

"Пожелаваме успех на Радев, надяваме се наистина да е обединител на нацията", каза от своя страна Цончо Ганев от "Възраждане". 

Източници: БНТ и bTV 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ