Полша: Законът за Холокоста е неконституционен

Полша: Законът за Холокоста е неконституционен

Полша: Законът за Холокоста е неконституционен

Полският главен прокурор обяви, че противоречивият закон за Холокоста, приет от парламента, частично противоречи на конституцията, предава Франс прес.

Законът влезе в сила в началото на този месец и предвижда до 3 години затвор за всеки, „който припише отговорност или свърже полската нация и държава с престъпленията на нацистите“. Един от ефектите от закона е, че никой няма право да нарича нацистките лагери в Полша „полски“.

Законът бе обявен за инструмент да се защити имиджа на страната, но приемането му предизвика напрежение с Израел, САЩ и Украйна.

Позицията на главния прокурор Збигнев Зиобро беше изненадваща, тъй като в Полша той е едновременно и министър на правосъдието.

Според становището му, публикувано на сайта на Конституционния съд, текстовете, които предвиждат преследване в чужбина ни лицата, извършили описаните в закона престъпления, са неконституционни и неефикасни.

Според него мерките за криминализиране на поведението на лица в чужда страна, независимо от нейното законодателство,  може да има обратен ефект и да нанесе щети на авторитета на Полша.

Законът предизвика остри реакции в Израел и сред многобройни еврейски организации, които обвиниха Варшава, че отрича участието на поляци в еврейския геноцид и че пречи на оцелелите евреи да разказват за това.

В Полша също избухна полемика заради вълната от антисемитски декларации и противоречивите реакции на правителството.

Президентът Анджей Дуда подписа одобрения от парламента закон, но веднага го изпрати на Конституционния съд. Съдът още не се  е произнесъл.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ