Поляците гласуват днес за президент

Поляците гласуват днес за президент

Поляците гласуват днес за президент

Поляците гласуват днес за президент, информира БГНЕС. Настоящият президент Анджей Дуда е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост” (PiS) и ако той загуби, опозицията може да направи сериозна промяна в полската политика.

Най-сериозният му съперник е либералният, дясноцентристки кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“.

В надпреварата участват 11 кандидати, а прогнозите са, че след иборите днес след 2 седмици ще има балотаж, тъй като едва ли някой от кандидатите ще успее да спечели 50% от гласовете.

Сред останалите кандидати за президент се открояват журналистът Шимон Холовня, Владислав Кошиняк Камиш - лидер на Полската селска партия, Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

Президентът на Полша има право на вето върху законите. Ако следващият президент го използва срещу управляващата партия, тя няма да има необходимото мнозинство в парламента, за да го отмени.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ