Поляците гласуват по пощата за президент

Поляците гласуват по пощата за президент

Поляците гласуват по пощата за президент

Полският Сейм одобри днес законопроект, според който гласуването по пощата ще бъде единственият начин за участие в предстоящите президентски избори, въпреки че те са отложени, предаде ДПА.

Законопроектът бе приет с 236 гласа "за", 213 "против" и 11 "въздържал се" в 460-местната долна камара на полския парламент. За да влезе в сила законодателната промяна, трябва да бъде подписана от президента. 

Изборите бяха насрочени за 10 май, но с развитието на коронавирусната пандемия, все повече се засилиха призивите за отлагането на вота. Снощи председателят на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински и лидерът на нейния младши коалиционен партньор "Порозумение" (Споразумение) Ярослав Говин направиха съвместно изявление, че изборите се отлагат. Поради вероятността Върховният съд на Полша да обяви за невалидни изборите ако те не се състоят на законно обявената дата, председателят на Сейма ще обяви нова дата, пише в изявлението, цитирано от БТА.

По-рано Говин и приближени до него депутати се обявиха срещу плановете на ПиС за вот по пощата на 10 май. Но след споразумението с Качински за отлагане на изборите лидерът на "Порозумение" обеща да подкрепи законопроекта за гласуване по пощата. Този законопроект бе остро критикуван в Полша и в чужбина заради опасенията, че изборите няма да бъдат честни и демократични, припомни ДПА.

Най-ранната възможна дата за изборите ще бъде през юни, каза по-рано днес пред полското радио RMF FM вицепремиерът Яцек Сашин, допълни Ройтерс.

В интервю за същото радио професорът по конституционно право Ришард Пьотровски обявява, че споразумението между Качински и Говин е първо в разрез с конституцията, второ е "странно и абсурдно" и трето подкопава статута на Върховния съд като независима от политиците институция. Според професора най-куриозното в изявлението на двамата партийни лидери е твърдението им, че съдът ще признае за невалидно нещо, което не се е случило. "Даже Мрожек не би могъл да измисли това", казва Пьотровски по адрес на Славомир Мрожек, в чиито драматургични и белетристични творби абсурдът заема видно място.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ