САЩ спират да изпълняват задълженията си по Договора за ракетите със среден и малък обсег

САЩ спират да изпълняват задълженията си по Договора за ракетите със среден и малък обсег

САЩ спират да изпълняват задълженията си по Договора за ракетите със среден и малък обсег

Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), обяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от световните агенции.

До 6 месеца САЩ ще се изтеглят от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава, допълни той.

Надяваме се Москва да започне отново да спазва договора, заяви държавният секретар на САЩ. "Не сме ги вкарали насила в това споразумение", отбеляза в същото време той.

Помпейо посочи, че навремето тогавашният Съветски съюз е решил, че сключването на договора "е в (негов) интерес. Сега (Русия) реши, че не е в (неин) интерес да спазва това споразумение."

Помпейо даде израз на готовността на САЩ да "влязат в преговори по тези сложни въпроси на оръжейния контрол в целия свят, включително разговори за подновяването на други споразумения за контрол на въоръженията". Безпокойствата във връзка с разпространението на оръжия са приоритет за администрацията на американския президент Доналд Тръмп, подчерта той.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег  е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра), информира БТА.

Според Вашингтон Москва нарушава договора, по-конкретно с наземно базиране на крилатата ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) - обвинения, които руската страна отрича.

По-рано САЩ дадоха на Русия краен срок до утре да започне да спазва споразумението.

Москва изрази съжаление по повод планираното оттегляне на Вашингтон от договора и нежеланието му да проведе сериозни двустранни разговори по въпроса.

Съединените щати казват, че Русия е отказала да се съгласи на независими изпитания на реалния обсег на ракетата "Новатор".

Освен от предполагаемото нарушение от страна на Русия, представители на правителството на САЩ изразяват безпокойства и че Китай, който не е страна по ДЛРСМО, придобива сериозно военно предимство в Азия, като разполага голям брой ракети с обсег отвъд този, ограничаван от датиращото от периода на Студената война споразумение. Излизането от споразумението би позволило на администрацията на Тръмп да противодейства на Пекин, въпреки че не е ясно как тя ще направи това, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ