Помпейо отмени визитата си в Европа след отказ за срещи с него

Помпейо отмени визитата си в Европа  след отказ за срещи с него

Помпейо отмени визитата си в Европа след отказ за срещи с него

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отмени пътуването си до Европа в последната си седмица на поста, предаде Си Ен Би Си.

Според източници на Ройтерс решението идва, след като европейски лидери и представители на ЕС са отказали да се срещнат с него. Това се случва само седмица, след като привърженици на действащият президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ.

В последната си дипломатическа мисия като част от администрацията на Тръмп, Помпейо трябваше да пътува до Белгия в сряда, където да се срещне с  генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и вицепремиерът на Белгия Софи Вилмес.  Двамата публично заклеймиха избухналите миналата седмица бунтове в Калитолия, определяйки ги като „шокиращи“.

Според Ройтерс визитата на Помпейо е включвала и посещение в Люксембург.

Говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус заяви, че решението за отмяната на пътуването е взето, за да може Помпейо да продължи работата си  по предаването на властта на администрацията на избрания за президент Джо Байдън.

„Напълно сме ангажирани с приключването на плавен и подреден процес на преход, който да бъде финализиран през следващите 8 дни. Както Департаментът, така и екипът на избраният за преизидент Джо Байдън, работят от седмици по тази цел. Доволни сме от нивото на сътрудничество и професионализъм, които бяха демонстрирани в този период“, коментира Ортагус.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ