Порошенко отмени военното положение в Украйна

Порошенко отмени военното положение в Украйна

Порошенко отмени военното положение в Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко спази обещанието си отпреди месец и официално обяви днес прекратяване на действието на военното положение в страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.
"Днес в 14 часа се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, основано на анализа на всички компоненти на настоящата ситуация в сферата на сигурността", каза той и добави, че засега не планира да го удължава. Порошенко издаде указ, който бе одобрен и от украинския парламент на 26 ноември за въвеждането на частично военно положение за 30 дни в 1- области на страната в началото на кризата в Керченския проток, когато три украински кораба с 24 матроси и офицери бяха атакувани и арестувани от руски военни кораби.

"Ако не бяха изборите на 26 март догодина, щях да предложа на Върховната Рада да удължи действието на военното положение заради заплахата от страна на Русия - тя не е изчезнала", поясни Порошенко днес в изявлението, с което отмени режима. Той подчерта, че не иска да бъде ограничавано правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Негови противници го обвиниха, че използва кризата в Керченския проток, за да повлияе на резултатите от изборите догодина именно чрез въвеждането на военно положение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ