ПП иска Фонд на фондовете да мине под шапката на икономическото министерство

ПП иска Фонд на фондовете да мине под шапката на икономическото министерство

ПП иска Фонд на фондовете да мине под шапката на икономическото министерство

БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" възприеха предложението на "Продължаваме промяната" министерството на икономиката да стане и на иновациите с идеята да има контрол над тях. Фондът на фондовете също ще мине под шапката на икономическото ведомство. След консултациите днес стана ясно, че партиите имат голямо припокриване по темата "Икономика", а съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази задоволството си, че партиите са обединени около общи идеи в икономическата сфера.

Преговарящите се договориха ББР да не се приватизира. Всички се съгласиха, че трябва да се работи и за повишена ефективност на индустриалните зони, като за пример бе даден "София Тех Парк". Друга точка, която обедини експертите от четирите партии, е нулев толеранс към корупцията. И още, в управленската програма ще залегне и решението държавата да не дава клас "А" на инвеститори, чието производство не носи висока добавена стойност, предава Агенция "Фокус". 

"Имаме обща цел и тя е да направим най-добрия отбор от експерти за България. Ние го наричаме „А“ отборът на България. Той ще е надпартиен и с общата ни цел да съставим правителство, което слага България над всичко", посочи Кирил Петков в началото на срещата. От спечелилата изборите партия на масата седнаха също Даниел Лорер, Калина Константинова и Ирена Младенова.

"Има такъв народ" беше представена от експертите си Пламен Данаилов, Деляна Иванова, Любомир Каримански и Мика Зайкова. От партията предложиха държавата да взема мерки при повишаване на инфлацията. Експертите на партията предложиха законови промени, които да решат въпроса с междуфирманата задлъжнялост. От ИТН обясниха, че те ще ускорят процедурите по несъстоятелност и създаване на регистър на нередовните платци. Партията предложи още дигитализация на административните услуги и обслужване на "едно гише". 

Сред другите идеи е освобождаване за 3 години от данък печалба на нови компании, като им се осигури и достъпно финансиране. От ИТН поискаха и голяма образователна реформа. Делегираните бюджети да останат в миналото и да се плаща на училищата, според това дали се наблюдава истинско развитие. От ИТН смятат още, че трябва да се преразгледат квотите за университетските специалности и да се акцентира на такива, които ще образоват кадри, допринасящи за развитието на българската икономика. 

Представителите на "Демократична България", които седнаха на масата на преговорите бяха Петър Василев, Кристиян Кирило, Иван Матов и Георги Ганев. От ДБ се обявиха "за" икономика на високата добавена стойност, а Георги Ганев поиска да се преразгледат всички държавни предприятия. 

"Ако е бизнес, да стане акционерно дружество. Ако е държавна политика, да стане държавна агенция и да престане да е предприятие. Болниците – да се прецени дали ще са предприятия, търговски дружества, или друг. Трябва да се знае какви са финансовите резултати на важни за България дружества като БДЖ, например. В момента е доста сложно да се открие подобна информация", обясни Ганев. и добави, че за ДБ е важно и да се създаде среда за системно развитие на иновациите. 

"Демократична България" предлага възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40. За да се случи това, според Ганев, трябва да се удвои темпът на ваксинация. 

Представителите на БСП в икономическия ресор бяха Димитър Данчев, Румен Гечев и Петър Канев. БСП се обявиха за ускорен икономически растеж, за да може българите да взимат европейски заплати. Друго предложение на социалистите е помощ за малките и микро предприятията.

От "Продължаваме промяната" искат Министерството на икономиката да стане и на иновациите, за да може да контролира и този сегмент. Сред предложенията им е и създаване на Борд за иновации, съвместно с културното и образователното министерство. И още - стимули за университетите, за да работят заедно с бизнеса ,като крайната цел отново е ускоряване на иновациите. Сред важните акценти за формацията е и утвърждаването на България като финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на международни компании, за да може страната да се възползва максимално от ниските данъци. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ