Правителството отпуска 2,1 млн. лева за покупката на "Ремдесивир"

Правителството отпуска 2,1 млн. лева за покупката на Ремдесивир

Правителството отпуска 2,1 млн. лева за покупката на "Ремдесивир"

Правителството одобри допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева за закупуване на 2500 флакона "Ремдесивир", който оказва ефективност в терапията на пациентите по целия свят. Стойността на един флакон от лекарството е 345 евро без ДДС. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след края на днешното правителствено заседание.

България вече е направила поръчката за доставка на "Ремдесивир" и очакваме от фирма Gilead да бъде доставено. Очакваме доставката да стане от 10 до 20 дни, уточни здравният министър. 

"По отношение на принципа за разпределяне в страната всяка регионална здравна инспекция подава в Министерството на здравеопазването нуждите, които има на територията на областта, за която тя отговаря. Ние обобщаваме тези нужди и съобразно тях правим необходимите заявки. Консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че към настоящия момент на територията на България имаме 1779 флакона наличности, които ако се водим по този седмичен разход, биха стигнали за 3 седмици напред, тоест количествата са обезпечени", побърза да уточни той.  

Относно ръста на заболели от коронавирус, проф. Ангелов обясни, че следи цифрите със загриженост. Според него на много места мерките не се спазват. Във вторник РЗИ-София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

Здравният министър заяви категорично, че няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат никакви ограничителни мерки.

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност. Имаме готовност при необходимост да разкрием над 8000 легла. В момента на територията на България имаме 1307 души, настанени в лечебни заведения, и 64 - в интензивни структури. Има области в България, които изпитват затруднения - Бургас и Благоевград", обясни проф. Костадин Ангелов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ