Новата ЦИК започва работа още на 11 май

Новата ЦИК започва работа още на 11 май

Новата ЦИК започва работа още на 11 май

Новият състав на Централната избирателна комисия ще встъпи длъжност на 11 май, когато ще бъде разпуснато и 45-ото Народно събрание. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на изборната комисия. Съгласно новите разпоредби в Изборния кодекс президентът трябва да назначи новите 15 членове на Централната избирателна комисия. В нея ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП по 3, "Демократична България" и ДПС по 2, а "Изправи се! Мутри вън" - едно място. 

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат промените в Изборния закон да станат факт и ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание. Ако Конституцията позволява на президента да насрочи избори до 2 месеца от разпускането на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни. Ние трябва да направим така, че тази Централна избирателна комисия да има 60 работни дни. Иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес. Разчитам на вашата експедитивност. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консунсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се диалог, спокоен призовавам, изисква се конструктивност. Знам, че трудно понякога се постига, но очаквам вие да я проявите", каза Румен Радев. 

Той отново припомни, че днес трябва да се подадат всички документи и имената на кандидатите за членове или за ръководство на ЦИК, както и техните декларации, така че комисията на Радев да провери утре съответствието на документите. 

Радев опроверга твърденията, че президентът избира ЦИК. "По закон парламентарно представените партии и коалиции посочват състава и ръководството. Президентът единствено с акт обнародва вашето решение", каза още той. 

Президентът покани на 7 май от 9 часа кандидатите на парламентарните сили за изслушване, като целта е президентския указ да се обнародва на 11 май. Припомняме, че според измененията в Изборния кодекс президентът трябва да назначи новите 15 членове на Централната избирателна комисия. В новата ЦИК ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП по 3, "Демократична България" и ДПС по 2, а "Изправи се! Мутри вън" - едно място. 

Единственото до момента предложение за председател на ЦИК дойде от ГЕРБ. Партията номинира Красимир Ципов, юрист по образование, магистър по право. Бил е депутат в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание. Кандидатурата му обаче доведе до недоволство от някои политически сили. 

От "Демократична България" остро възразиха срещу кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. "Ципов има дълга политическа история, в която не е забелязан никога да отстоява върховенството на закона като таков. Ципов беше от екипа на Цветан Цветанов, който допусна в МВР някои от най-бруталните нарушения на правата на човека и върховенството на закона, заради което България продължава да плаща обезщетения по присъди в Страсбург", коментира Христо Иванов. 

От ГЕРБ обаче възразиха срещу неговото изказване. "Ципов никога не е бил зам.-министър на Цветан Цветанов. Той е бил зам.-министър в две правителства - през 2014 г. и през 2017 г.", отвърна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Изправи се! Мутри вън!" също отказа да подкрепи предложението на ГЕРБ за председателското място в ЦИК в лицето на Красимир Ципов. Причината - той нямал опит в организацията на избори като участник на местно, регионално или национално ниво. "По този критерий не отговаря на предварително зададените изисквания в Изборния кодекс", коментира Мая Манолова. 

Предложенията за членове на ЦИК: 

ГЕРБ-СДС предлага за членове на ЦИК Димитър Генчев Димитров (социолог, преподавател по политическо поведение в три университета, член на ЦИК), Георги Славчев Баханов (с дългогодишен юридически стаж, бил е зам.-областен управител, бил е председател на ОИК, в момента е член на ЦИК), Йорданка Цветкова Ганчева (юрист, работила като юрисконсулт в областната администация на Варна, "Енерго-про", с опит на всички нива на изборни комисии).

"Има такъв народ" предлага Камелия Стоянова Нейкова (юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация), Елка Тодорова Стоянова (юрист, с богат опит в провеждането на избори) и проф. Любомир Недялков Гаврилов (математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати) за членове на ЦИК. От пратията издигат кандидатурата на Камелия Нейкова за зам.-председател на ЦИК. 

"БСП за България" предлага за председател и член на ЦИК Емил Цветанов Войнов (специалист по информационни и комуникационни технологии, експерт в изборния процес), а издига кандидатурите на Силвия Теодорова Стойчева (участвала в множество изборни кампании) и Цветанка Петкова Георгиева (с дълъг стаж в изборното законодателство) само за членове на ЦИК. Партията няма предложения за председател. 

ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Османова Солакова (от 2011 до днес е секретар в комисията) и Ерхан Юксел Чаушев (работил като юристконсулт и с богат юридически опит, работил до 2010 г. В Агенцията за следприватизационен контрол. И в моента е член на ЦИК). От партията предлагат Солакова и за секретар на ЦИК в зависимост от другите предложения. 

"Демократична България" предлага за членове на ЦИК Цветозар Томов (социолог с опит в наблюдението на изборния процес в България) и Любомир Георгиев (с дълъг опит в организацията на изборния працес у нас, участвал е в съставите на РИК и СИК при провеждането на всички избори и национални референдуми). Обединението предлага Цветозар Томов и за заместник-председател на ЦИК.

"Изправи се! Мутри вън!" предлага Росица Матева (с опит в провеждането на избори, била е чрен на СИК, на РИК и е организирала избори от 2005 до 2009 г., била е член на ЦИК и в момента е председател на Обществения съвет към ЦИК) за член и заместник-председател на ЦИК.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ