Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС трябва да се отложат, смята Румен Радев

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС трябва да се отложат, смята Румен Радев

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС трябва да се отложат, смята Румен Радев

Докато не се сключи ясно, обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всики двустранни въпроси, изходът изглежда само един: отлагане на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Очаквам българското правителство да се пребори за глава 35 в преговорната рамка, в която да бъде вложена цялата ни Национална рамкова позиция, приета преди една година от българския парламент, като ясно обособени критерии, които да бъдат следени в целия преговорен процес. Това изглежда все по-малко вероятно", допълни Радев и уточни, че по-късно днес ще разговаря с президента на Германия, като това ще бъде и една от темите, които ще обсъждат. 

"Членството на РС Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори. Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да даден легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, 3 години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност", заяви още Радев. По думите му вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема.

Президентът заяви още, че ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е "демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията".

"Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява", допълни държавният глава и призова хората да спазват мерките, да укрепват имунитета си и да не разчитат на телевизионни спасители. 

"Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговори действия. Също така и непопулярни действия. Правителство, което цели да оцелее от ден на ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа. Другите държави минаха през фазата на по-меки мерки, но взети навреме", посочи Румен Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ