Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

Преговорите за съставяне на правителство в Германия вървят към своя край. Според вероятния следващ канцлер Олаф Шолц времевият план се спазва и новият кабинет ще може да бъде представен на 6 декември.

Новото правителство едва ли ще бъде по-голямо от досегашните правителства на канцлера Ангела Меркел. Тя разполагаше с кабинет от 15 министри. Толкова вероятно ще бъдат и при управлението на тройната коалиция межди социалдемократи, зелени и либерали. Най-много постове ще получи партията с най-много гласове - Германската социалдемократическа партия, като за нея са отделени шест министерски поста. Пет поста ще получи Зелената партия, а за либералите остават четири.

По време на преговорите най-големи битки са се водили за поста на финансовия министър. Лидерът на либералите Кристиан Линднер настоява той да оглави финансовото министерство. Друг кандидат за поста е лидерът на Зелената партия Роберт Хабек. Спрягат го обаче и за министър на вътрешните работи. Със сигурност Роберт Хабек ще е вицеканцлер, информира БНР.

Генералният секретар на либералната Свободна демократическа партия Фолкер Висинг може да получи икономическото министерство. Зелените пък се борят да направят и едно ново министерство - това на климата, но то ще бъде ръководения от другият лидер на Зелената партия - Аналена Бербок.

Досегашната министърка на правосъдието - Кристина Ламбрехт, може да запази поста си, а външното министерство вероятно ще отиде или при Зелените, или при либералите.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ