Бежанци се трупат на границата ни с Турция, премиерът прати армия и жандармерия

Бежанци се трупат на границата ни с Турция, премиерът прати армия и жандармерия

Бежанци се трупат на границата ни с Турция, премиерът прати армия и жандармерия

„Има реална опасност от нова мигрантска вълна от Турция към България. Има информация за концентрация на голям брой мигранти в Одрин в близост с нашата граница“, обяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерски съвет, посветено на мерките срещу коронавируса.

Според него е тревожен фактът, че турските граничари са се отдръпнали навътре в страната. Борисов разпореди силите на армията и жандармерията да се разположат на сухопътните ни граница. Корабите също ще засилят патрулирането по морската ни граница, за да могат да отговорят при евентуален силен бежански натиск при границата ни с Турция.

„Чакам всеки момент с президента Ердоган да ме свържат“, заяви Борисов, който смята, че решението на проблема ще бъде постигнато чрез комуникация с Турция по линия на НАТО.

„Има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там“, каза Борисов, който отбеляза, че ситуацията се утежнява, тъй като случващото се съвпада по време, когато страната ни налага тежки процедури за влизане и излизане заради коронавируса.  

По данни на министъра на отбраната Красимир Каракачанов тази сутрин от „Гранична полиция“ се спрели две имигрантски групи от около 30 човека всяка една да преминат турско-българската граница.

„Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника“, подчерта министър Каракачанов.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ