Премиерът Борисов: Набелязани са мерки за италианския боклук

Премиерът Борисов: Набелязани са мерки за италианския боклук

Премиерът Борисов: Набелязани са мерки за италианския боклук

Набелязани са мерки за италианския боклук. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата за водната криза в Перник.

„Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанището във Варна, в Плевен. Разпоредили сме на „Митниците“ да правят проверка на влаковете и на контейнерите. Виждате как панически ги изкарват, хвърлят ги по улиците и бягат. Мисля, че всички трябва да аплодират действията на полицията, прокуратурата, министерството, това да бъде разбито”, заяви Бойко Борисов.

„В момента съм разпоредил на криминалистите да изземват пепелината от ТЕЦ-овете. Ако някой е горил, от пепелината ще хванем какво са горили“, допълни още премиерът.

Изказването му идва ден, след като на пристанище „Варна – Запад” бяха задържани 25 контейнера с незаконен боклук от Италия. Товарът е пристигнал на варненското пристанище на 9 октомври 2019 г. от италианския град Салерно. Според декларираната информация в контейнерите е трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед е установено, че в него се съдържат и друг тип отпадъци като стъкло, дърво и текстил. Фирмата получател е посочила като предмет на дейност - събиране и търговия с битови отпадъци. Към момента предстои да се установи и дали има разрешително за извършване на този тип дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за този тип отпадъци. Ако се установят сериозни нарушения една от възможностите е отпадъкът да бъде реекспортиран обратно до Италия. По случая е образувано досъдебно производство. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ