Премиерът и финансовият министър на Словакия си размениха местата

Премиерът и финансовият министър на Словакия си размениха местата

Премиерът и финансовият министър на Словакия си размениха местата

Словашкият президент Зузана Чапутова назначи нов министър-председател, с което сложи край на политическата криза в страната, предизвикана от пандемията.

Едуард Хегер поема премиерския пост от съпартиеца си Игор Матович, който от своя страна става финансов министър – длъжност, която до момента изпълняваше Хегер. Целта на размяната е да потуши споровете, предизвикани от изненадващата покупка на руската ваксина „Спутник V“ през март, която Матович не бе съгласувал с коалиционните си партньори.

В новото правителство няма значителни промени, в управлението остават и четирите партии, които първоначално се присъединиха към коалицията преди година, предаде „Ройтерс“.

„Вярвам, че между нас ще има съгласие и единство, защото почистването на Словакия все още продължава“, каза Хегер. През 2020 г. партия „ОЛАНО“ спечели изборите с програма за борба с корупцията след убийството на разследващ журналист и неговата годеница. С идването на формацията на власт започнаха редица разследвания.

През последните няколко седмици Словакия отчита висок брой на заразените и хоспитализираните с COVID-19, като пикът от миналия месец бавно започва да отминава.

Матович подаде оставка в края на март и посочи Хегер за свой евентуален наследник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ