Премиерът уволни арестувания Красимир Живков

Премиерът уволни арестувания Красимир Живков

Премиерът уволни арестувания Красимир Живков

Премиерът Бойко Борисов освободи задържания при спецакция миналата седмица зам.-министър на околната среда Красимир Живков. На поста е назначена Славея Стоянова, която досега е работила в същото ведомство, съобщават от правителствената информационна служба.

Славея Стоянова е магистър на биологичните науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2015 година до момента Стоянова заема длъжността директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите. Преди това е била главен експерт в същата дирекция.

Живков беше отведен за разпит, а след това и арестуван заедно с още няколко души сред които и бизнесмените братя Бобокови заради аферата с боклука от Италия. За единия от братята Бобокови ще бъде искана мярка „Задържане под стража“, а за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева. Заместник-министър Красимир Живков също е с повдигнати обвинения, като един от наблюдаващите прокурори по делото Генка Брезашка уточни, че той е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина. 

В хода на разследването са събрани множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос от отпадъци от Италия. Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск за съгласуването на нотификациите, въпреки че те не отговаряли на изискванията. Служителите, които отказвали да съдействат били принуждавани да напуснат министерството.  

Всяко дружество, което генерира опасен отпадък е длъжно в рамките на 1 година да го изнесе извън България или да го предаде за преработка. За да изнесе опасния отпадък, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Според събраните доказателства, Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на контролирани от него дружества. От тази схема се е възползвало търговско дружество, което има рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори. Първоначално този отпадък е изнасян в Германия без да се застрашава околната среда. За тази услуга се плащала висока цена. С цел да се спестят пари, дружеството започнало да оплзотворява отпадъците си, изпращайки ги на контролирани от него дружества. Така се е генерирала огромна печалба и се избягвало заплащането на данъци в големи размери. 

Пред Спецсъза Живков заяви, че е работил "за опазване на околната среда и здравето на хората". Той посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ