Президент и премиер в сблъсък на тема Пеевски

Президент и премиер в сблъсък на тема Пеевски

Президент и премиер в сблъсък на тема Пеевски

Президентът Румен Радев и премиерът Борисов изостриха тона помежду си вследствие на участието и коментарите на Борисов вчера в предаването "Питай премиера" по bTV.

"Премиерът да каже за своите връзки с депутата от ДПС, вместо да свърза началника на президентския кабинет с него", настоя Румен Радев в изказване пред журналисти, докато бе на посещение в БТА по повод юбилея на националната информационна агенция. Коментарът му бе в отговор на изказване на Борисов от снощи, в което визира началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 институциите.

„В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви  премиерът и поясни, че говори за Христов. 

"Аз съм изключително поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация - не само за тяхното настояще, а даже проявява творчество към тяхното минало. Аз съм горд, че имам интелигентни съветници и секретари и началник кабинет. Но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща", отвърна Радев днес.

След това поясни, че под "много други неща" има впредвид: "пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за нови изтребители и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост в управленски решения, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени и то генерални в законите между първо и второ четене без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитието на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години шумно прокламиране на икономически растеж и финансова стабилност".

"Това са все неща, които всяват напрежение. Да вземем дори моето отхвърлено вето за мораториума за иновативните лекарства. В същото време бяха разпределени огромни суми, и то в сфери, където явно има доказани немалко проблеми, каквото е санирането. Но споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на господин Пеевски, аз възприемам като груба манипулация. Както виждате, господин Борисов получи коледен подарък с пълната безрезервна подкрепа от господин Доган. Партията на господин Борисов гласува единодушно внесения от господин Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на господин Пеевски?", каза още президентът.

Няколко часа по-късно Борисов отговори на президента от летище София преди да отпътува за Мюнхен, където ще участва в ежегодната Конференция по сигурността.

"Нямам нито бизнес, нито нещо друго общо с Пеевски, Радев ако има данни, да сезира прокуратура", отсече премиерът. "Не може, вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат „Народния съд“ или по-скоро считат, че това е нещо добро - да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните и за другите, както аз снощи защитих и двете страни.", коментира Борисов.

"Аз внимателно прегледах какво съм говорил. Никъде не съм обидил нито президента, нито президентската институция и не съм си позволил да му направя каквато и да квалификация, освен да кажа, че заедно сме работили добре и заедно би трябвало за работим за стабилността и сигурността на България“,  подчерта той.

"Напомням, всички гласове на БСП отидоха за президента Радев на президентските избори. Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, защо и служебното правителство не назначи проверка?", попита още Борисов.

"Абсолютно ми е чиста съвестта.Искам да се обърна към президента, ако има, каквито и да е данни за мой бизнес - защото това е абсолютна лъжа - за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно днес да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция. Аз заявявам, че такива няма", декларира премиерът.

"Единствената партия, която не е правила коалиция с ДПС е ГЕРБ. Моля президентът да не го приема като клевета, това са факти. Иначе и аз мога да задавам въпроси. Колко струва кампанията на Радев? Как така БСП бяха в коалиция с ДПС? Може и той да седне и да отговаря на въпроси", каза още Борисов.

"Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, знам, че ако не отговоря, някой ще каже, че ме е страх. Провел съм доста битки, с доста коварни противници. Президентът не трябва да се подвежда от социологиите. Не е честно уж неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва срещу правителство, коалиционно избрано. Бях длъжен да отговоря. Не случайно 11 пъти сме избрани, трябва да се зачита волята на народа.", отбеляза още премиерът.

"Ако трябва да използвам военни термини, изказването на президента беше нападение срещу правителството. Ако аз съм замесен, ще отговарям за делата си. Категорично твърдя, че това не е вярно", подчерта той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ