Затвори

Президентът на Израел пее Happy Birthday на Борисов (видео)

Снимка: официален профил на Бойко Борисов във Facebook

Президентът на Израел Реувен Ривлин посрещна българският премиер Бойко Борисов с песента Happy Birthday и торта за неговия 59-ти рожден ден днес.

След официални приветствени думи израелският президент запя известната песен, а в залата бе внесена торта.

 Израел се отнася с голямо приятелство към България, това може да допринесе за развитието на много възможности в двете страни, заяви Ривлин.

По-рано Борисов се срещна и с израелския премиер Бенямин Нетанюху, който подчерта, че страната му никога няма да забрави как българският народ е спасил евреите си по време на Втората световна война.

"Няма да забравим как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си", добави Нетаняху. Той допълни, че в момента има едно много добро приятелство между двата народа и се възползва от повода да поздрави Бойко Борисов за днешния му рожден ден, предаде БТА.

"Споделяме мост, изграден между българския и израелския народ - това са българските евреи, които са допринесли изключително много за развитието на Израел", посочи още израелският премиер. Той изтъкна, че се оценяват всичките действията на България, които са насочени срещу антисемитизма и усилията в общата битка срещу радикалния ислям, както и в борбата срещу тероризма.

Израелският премиер изтъкна, че страната му си сътрудничи добре с България в области като здравеопазването, технологиите и други, които ще бъдат обсъдени по време на срещата между двамата.

Бенямин Нетаняху заяви, че е време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички в Близкия Изток в областта на сигурността и редица други области.

Българският премиер Бойко Борисов благодари на израелския си колега за това, че държава като Израел няма да забрави това, което е направил българският народ. Той разказа, че по време на вчерашната среща на Американския еврейки комитет е било изключително трогателно, когато се е говорело за подвига на българския народ и всички са станали прави и са ръкопляскали.

Бойко Борисов подчерта, че от дистанцията на времето сега може трудно да се оцени. "Но, ако за миг си представим как българският народ се е опълчил на фашисткия режим - това е подвиг", изтъкна българският премиер. По думите му и сега се взимат трудни решения, но тогава е било изключително трудно. Той се надява през септември да се открие паметник за подвига на българите за спасяването на евреите и в Тел Авив, който ще бъде идентичен паметник на този в София

 

 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.06.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.06.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.70057
0.588038
CNY
10
2.61597
3.82267
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23031
0.448368
RUB
100
2.65
37.7358
USD
1
1.69571
0.589723