Президентът на Македония ще бойкотира референдума на 30 септември

Президентът на Македония ще бойкотира референдума на 30 септември

Президентът на Македония ще бойкотира референдума на 30 септември

Македонският президент Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум на 30 септември за одобряване на Договора с Гърция и започването на преговори за присъединяване към ЕС и НАТО. Това съобщи самият Иванов в чужбина по време на срещата си с македонската емиграция в Детройт, САЩ.

"Аз вече гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за суверенна и независима Република Македония, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от тази идея. Поради тази причина няма да гласувам на 30 септември. Когато станах президент се заклех, че ще спазвам Конституцията и законите на страната. Не отстъпвам от тази клетва. И поради тази причина няма да изляза да гласувам на 30 септември", каза още Иванов.

По време на срещата Иванов е призовал присъстващите "да не позволят някой друг да контролира тяхната съвест и национална гордост". Той очаква на "референдума гражданите на Република Македония да вземат правилно и мъдро решение". "С това Споразумение се променя не само името на държавата, а се създава една нова полусуверенна държава, с ново име, с нова вътрешно-правна и международна правна идентичност", каза още той. Иванов смята, че "без истински реформи, без борба срещу корупцията, без борба срещу партийния клиентелизъм, няма да има членство в ЕС и НАТО".

 "Дори да приемем вредния Договор с Гърция, да променим Конституцията, няма да има автоматично членство в ЕС и НАТО", каза още Иванов.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ