Президентът потвърди - гласуваме пак за парламент на 11 юли

Президентът потвърди - гласуваме пак за парламент на 11 юли

Президентът потвърди - гласуваме пак за парламент на 11 юли

Всички 15 кандидати за новия състав на Централна избирателна комисия отговарят на законовите изисквания, заяви след публичното им изслушване президентът Румен Радев.

Той призова новия състав на ЦИК да започне подготовката за предсрочните избори, като потвърди, че вотът ще бъде на 11 юли, предаде БНР. "4-ти юли е абсолютно невъзможна дата. Вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме в никакъв случай и след 11 юли, защото отсега има виждания и претенции, че повече наистина не може да стои тази политическа конфигурация в парламента, и избирателната активност - юли, август, първата половина на септември, не се прави", отбеляза държавният глава.

След това потвърди: "Ще има мой указ в срок с една особеност - той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Искам да ви призова: считайте, че указ ще има и ви моля, започнете вашата работа, корелация, взаимодействие отсега."

Номинираната за председател на ЦИК Камелия Нейкова изрази оптимизъм, че новата комисия ще се справи с предизвикателствата, свързани с промените в Изборния кодекс:

"Трудности има и ще има. Новите моменти в изборното законодателство ни поставят задачи, които ние трябва много отговорно да изпълним и се надявам да работим толерантно помежду си, с много добър и ефективен диалог с институциите, които имат отношение към изборния процес, с прозрачност и публичност в нашите действия и с мащабна разяснителна кампания.

Изключително много разчитаме на това партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори, да не превърнат Централната избирателна комисия в заложник на техните спорове. Нека те да си ги водят на друго място, а нас да ни оставят да работим".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ