Президентът: Епидемията ще подложи на изпитание здравната система на държавата

Президентът: Епидемията ще подложи на изпитание здравната система на държавата

Президентът: Епидемията ще подложи на изпитание здравната система на държавата

„България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални системи на държавата“. Това каза президентът Румен Радев след срещата му с премиера Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по повод рестриктивните мерки по време на едномесечното извънредно положение, което България обяви в петък.

„Ограничителните мерки са животоспасяващи. Строгите мерки ще бъдат отполза само, ако всеки един осъзнае техният смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведен. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във формсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите“, добави Румен Радев. 

„Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общектво. Здравната криза поражда сътресения в икономиките и в социалната система. тя оставя на изпитания малкия и средния бизнес“, каза още държавният глава. По думите му, смъртоносната епидемия напомня на всички по света, че „е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност“.

Той изрази своето уважение и подкрепа към медиците. „Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравстеност, техническо обезпечаване“, каза още президентът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ