Президентът Румен Радев ще положи клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев ще положи клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев ще положи клетва за втория си мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание за втория си мандат на тържествена церемония днес от 10.00 часа. Те ще встъпят в длъжност на 22 януари. 

Румен Радев е вторият президент в най-новата ни история, който печели втори мандат, след президента /2002-2012/ Георги Първанов. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември 2021 г. срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева.

В рамките на церемонията днес, която ще се предава пряко по БНТ и БНР, ще бъде прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на страната. Двамата ще положат клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Държавният глава ще направи обръщение към народа и Народното събрание. 

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на България и председатели на Народното събрание. Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. 

След церемонията в парламента, в 11.00 часа, Негово светейшество патриарх Неофит ще посрещне в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" президента Радев и вицепрезидента Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Негово светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ