Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на коалицията ГЕРБ-СДС. Кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание е Даниел Митов. Той лично прие мандата, който му беше връчен от Румен Радев. На срещата в президентството присъстваха още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

"Уважаеми господин Митов, в изпълнение на член 99 ал.1 от Конституцията на Република България ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок, както е по Конституцията на Република България, да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж; правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза", каза президентът Румен Радев при връчването на мандата.

Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова представи номинираният Даниел Митов за кандидат за министър-председател, който да получи от президента мандата за съставяне на правителство от името на най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание. Връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство се случва  по-малко от 24 часа след края на политическите консултации между президента и 6-те парламентарни формации.

По Конституция мандатът се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.  

От ГЕРБ-СДС ще търсят подкрепа за своя проектокабинет първо от парламентарните групи, от партиите, които стоят идеологически най-близо до тях, обяви номинираният за премиер от ГЕРБ -СДС Даниел Митов след връчването на мандата от президента Румен Радев. По думите на Митов, ГЕРБ-СДС първи ще поканят официално за консултации "Демократична България", на разговори ще бъдт поканени и ПГ на "Има такъв народ". От ГЕРБ-СДС няма да търсят подкрепа от БСП и ДПС, категоричен беше Митов. 

Той посочи, че няма да бавят излишно процедурата. Ще се опитат да направят всичко възможно максимално бързо да проведат необходимите разговори. Ако установят, че няма шанс техният проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимат оттам-нататък решения. На въпрос стои ли опция за връщане на мандата Митов каза, че всички опции са отворени. 

Първият и основен приоритет пред новото правителство Даниел Митов посочи пандемичната криза, както и плановете за икономическото възстановяване след нея. "Живеем в много турбулентни геополитически времена, в момента се чертаят тежки геополитически разделения и линии, и България трябва да има много ясно позициониране, в синхрон със съюзите, в които членува - НАТО и ЕС", каза още Даниел Митов. Той изтъкна, че предложеният състав на кабинет е амалгама между приемственост и опит, и обновление. "Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде приет този състав на кабинета, да работят така, че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване след нея", каза още Митов. 

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов обяви министрите, номинирани за постове в кабинета. В него влизат 8 нови лица. Ето кои са имената, предложени от ГЕРБ-СДС за министри в бъдещия кабинет:

  • Вицепремиер и министър на отбраната - Румен Христов.
  • Министър на културата - Калин Вельов.
  • Министър на туризма - Любен Дилов-син. 
  • Министър на външните работи - Екатерина Захариева. 
  • Министър на регионалното развитие - Александър Иванов.
  • Министър на финансите - Кирил Ананиев. 
  • Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева. 
  • Министър на правосъдието - Десислава Ахладова.  
  • Министър на здравеопазването - Костадин Ангелов. 
  • Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева. 
  • Министър на икономиката - Жечо Станков. 
  • Министър на енергетиката - Делян Добрев. 
  • Министър на земеделието - Десислава Танева.  
  • Министър на спорта - Красен Кралев.  
  • Министър на образованието - Красимир Вълчев. 
  • Министър на транспорта - Росен Желязков. 
  • Томислав Дончев ще отговаря за еврофондовете. 

"Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие", каза Борисов пред министрите, когато представяше структурата на правителството. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ