Президентът връчва на БСП третия мандат за съставяне на кабинет

Президентът връчва на БСП третия мандат за съставяне на кабинет

Президентът връчва на БСП третия мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев връчва днес третия последен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той ще бъде получен от БСП в 11:00 часа на "Дондуков" 2. 

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му реши Левицата след заседание на Националния съвет на партията. Същото направи и втората политически сила в парламента "Има такъв народ", която получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство на държавния глава. Процедурата беше изпълнена от световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, определената от партията за кандидат за премиер. Пред президента Стефанова обясни, че "Има такъв народ" няма да влезе в никакви коалиции с партии на статуквото и че за тях не е нормално създаването на безпринципна коалиция.

Първи мандата върнаха от ГЕРБ-СДС след отказ за преговори за съставяне на кабинет от участниците в 45-то Народно събрание като процедурата беше изпълнена от посочения за кандидат за премиер Даниел Митов. В началото от коалицията обявиха, че са готови да водят разговори с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях, но и от двете места получиха отказ за консултации.  

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая коалицията ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е партията "Има такъв народ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. Засега експертите изчисляват, че най-вероятните дати за предсрочни парламентарни избори ще са на 4 или 11 юли. Датата зависи от указа на президента, с който ще разпусне Народното събрание. Ще бъде назначен и служебен кабинет. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ