Президентът за Бюджет 2021: Разоряващ и неадекватен на текущите реалности!

Президентът за Бюджет 2021: Разоряващ и неадекватен на текущите реалности!

Президентът за Бюджет 2021: Разоряващ и неадекватен на текущите реалности!

Президентът Румен Радев определи държавния бюджет за следващата година като разоряващ, чиято философия е "след мен и потоп".

"Бюджетът не само, че не е реалистичен, но и е вече неадекватен на текущите реалности. Да не говорим за предизвикателствата, които ни очакват през 2021 година. Ако сравните подходът на българското правителство към тези предизвикателства с подхода в другите държави, ще си отговорите на въпроса защо ние сме на последно място в Европа и защо тази разлика между нас и другите държави продължава да расте", посочи президентът.

Държавният глава обаче няма да наложи вето. Румен Радев заяви, че никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет, но управляващите трябва да мислят какво ще стане със страната след тяхното управление. 

"Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и социални напрежения, защото приходите в този бюджет няма от къде да дойдат, а социалните разходи ще бъдат спрени. Този бюджет ни въвлича във все повече държавни дългове при все по-неконкурентна икономика", подчерта Радев. 

Относно новите мерки, Радев заяви, че са "пожарни и закъснели". "Използването на тази криза води до загубите на човешки животи. Години наред медици напускат страната, Здравната каса се източва, закриват се общински болници. Лятото, знаете, не се взеха никакви мерки. А сега се опитва да се внуши, че виновни са болните. Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата. Умират от лошо качество на живот, от блокирането на лечението на други, не по-малко опасни болести", каза още Радев и апелира за спазване на мерките, за да се разтовари колкото може работата на лекарите и медицинските сестри. 

Според президента България трябва да даде съгласие за начало на преговорите на Северна Македония, след като се признаят обективните исторически факти и процесът по изкоренявана на езика на омразата стане устойчив и необратим.

"Ние имаме най-голямо желание нашите приятели от РС Македония да получат своята европейска перспектива и точно заради това сега трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, така че да видим ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф. Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите на Титовия режим и неговата идеология, България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти, когато процесът по изкоренявана на езика на омразата и изкореняване на нашата идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим", категоричен бе президентът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ