Сюжет "Аз съм Марешки!" оживи парламента

Сюжет Аз съм Марешки! оживи парламента

Сюжет "Аз съм Марешки!" оживи парламента

Политически пърформанс в защита на Веселин Марешки устроиха днес в парламента депутати от неговата партия. Осем народни представители от парламентарната група на "ВОЛЯ" се изправиха на трибуната в пленарна зала с тениски с надпис "Аз съм Марешки",а един от тях - Пламен Христов прочете декларация под мотото "Долу ръцете от Марешки!"
Поводът е обявената на втора инстанция присъда за изнудване и рекет за лидера на партията Веселин Марешки, постановяваща 4 години затвор при общ режим на изтърпяване на наказанието.

"Преди два дни цяла България стана свидетел как беше направен опит да бъде очернен един достоен човек, да бъде употребен един почтен политик и предприемач, задкулисието показва безсилието си да накаже истинските виновници, обяви Христов. "ПГ на партията категорично се противопоставя на атаката срещу човек, създал хиляди работни места, започнал сам борбата срещу картелите. Пламен Христов призова политическите партии и хората да не се поддават на манипулациите.
Няма да допуснем някой да лъже Брюксел и да жертва един човек, заяви още той. "Тези,които сега злорадстват, да осъзнаят, че така подкрепят система, срещу която уж протестират, предупреди представителят на "ВОЛЯ".

Не бързайте да се радвате, през годините много се радваха, че чрез мръсни номера са успели да ни забавят, но не успяха да ни спрат, декларира Пламен Христов. Той припомни, че само за два месеца повече от 160 хиляди българи са застанали зад кампанията на Веселин Марешки за безплатни лекарства за пенсионерите. Кой се страхува от "ВОЛЯ", дали саморазправата с една млада партия е правилният път към промяната, за която всички говорят - не, коментира депутатът. Той заяви, че "ВОЛЯ" иска в политиката, в управлението да има хора, които дават, а не грабят.

Реакция дойде по линия на БСП, която излезе с контрадекларация с искане Веселин Марешки да бъде оттеглен от поста заместник-председател на Народното събрание. "Предлагаме ПГ на "Воля" да се възползва от предвидените в правилника на Народното събрание възможности да оттегли Веселин Марешки като заместник-председател на НС и или да остави стола празен, или да посочи друг свой представител. Когато последната инстанция се произнесе и ако г-н Марешки бъде оправдан, може да заеме отново мястото си", заяви от името на парламентарната група на Левицата зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин.  БСП имат предложение и към ГЕРБ по казуса в случай, че "ВОЛЯ" не реагира - "председателят на Народното събрание да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Марешки от поста."

Вигенин не пропусна възможността да припомни, че този парламент е отнел представителната функция на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов заради изразени от него мнения. "Ако изразено мнение, което не харесвате, е повод да бъде отстранен заместник-председател на НС, ефективна присъда от четири години за рекет и изнудване съвместима ли е с този пост", попита Вигенин. И подчерта, че от БСП очакват незабавни действия от двете парламентарни групи.

"Разбираме колко чувствителен е този въпрос и как политическите сделки и сметки може да не излязат. Разбираме, че злощастният проект за нова Конституция стана възможен именно благодарение на подписите на депутатите от "Воля" и на Веселин Марешки. Без "Воля" днес нямаше да има и заседание на НС", коментира Вигенин.

В отговор заместник-председателят на ПГ "Воля-българските родолюбци" Кръстина Таскова възрази, че председателят на парламента трябва да прави забележка, когато в тази зала от БСП говорят по този начин не само срещу заместник-председател на НС, но и срещу бизнесмен, плащал толкова много данъци. По думите й, БСП са "едни кукловоди на картела в Народното събрание с години наред и веднага скачат по единствения човек, който се бори срещу него. "

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ