Законът за извънредното положение приет на първо четене. БСП се въздържаха

Законът за извънредното положение приет на първо четене. БСП се въздържаха

Законът за извънредното положение приет на първо четене. БСП се въздържаха

Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на парламента от 13 март. Ограниченията, целящи предпазване на населението и преодоляване на последиците от заразата с COVID-19, поучиха подкрепата на 129 народни представители, 70 гласуваха с "въздържал се" - най-вече от БСП. 

Със законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки: 

1. Забраняват се посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

2. Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

3. Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

4. Предлага се всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си, установяване на непълно работно време, ползване на платен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още възможност работодателят да има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на такъв, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Ако бременна, кърмачка, самотен родител, служител с 50 и повече процента неработоспособност или друг защитен по Кодекса на труда, сам поиска да излезе в отпуск при извънредно положение, работодателят е длъжен да го разреши. Промените в Кодекса за социално осигуряване обезпечават възможността за упражняване на осигурителни права и гарантират правото на парични обезщетения, помощи и пенсии на гражданите.

5. Законът предвижда до прекратяването на извънредното положение всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да спират да текат. Изключение ще правят тези по наказателните производства.

6. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

7. Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение при държавните и частните съдебни изпълнители. Регламентира се, че след прекратяване на извънредното положение тези производства ще се образуват и обявяват отново.

8. Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат разрешени само спешните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да осигури поне един дежурен нотариус за съответния район при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

9. Със законопроекта се предвиждат промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева. Предлага се инкриминиране на предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест. 

„Ще търсим консенсус, сила и гаранции за правителството, Важно е да загърбим политическите несъгласия“, призова от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова преди гласуването.

„В този закон има добри предложения като социалната изолация и ограничаване на масовите прояви. Има обаче и неприемливи текстове. Затова ще гласуваме въздържали се на първо четене“, заяви преди гласуването председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Философията на закона е спасявай се поединично, работниците излизат в платена отпуска, а работодателите плащат. А мерките, че държавата трябва да поеме нещата - не са разписани в този закон“, коментира Крум Зарков от БСП.

„Очакванията към този закон са да реши всички проблеми, но това няма как да се случи, процесите са динамични, това е рамков законопроект“, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Ще подкрепим този законопроект, той ще трябва да претърпи сериозни промени“, заяви Валери Симеонов от Обединени патриоти. Симеонов поиска още църквата да вземе мерки срещу вируса и причастията да не се дават с една лъжичка на всички миряни в храма.

От „Атака пък предложиха да не се плащат лихви по кредити. 

Да няма наказания за медиците, които откажат лечение при епидемия. За това настоя шефката на групата на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова в изказването си по време на дебатите по закона за извънредното положение. В първоначално внесения вариант бе предвидена година пробация или глоба от 300 хиляди лева за медици, които откажат помощ на болни по време на епидемия, без да имат основание за това. Този текст обаче не се подкрепя и от депутатите от здравната комисия, както и от другите групи.

Ще бъде прецизиран също текстът, който забранява командировки и обучения в чужбина, обяви от трибуната правосъдният министър Данаил Кирилов. „Имаме дипломатически служители, които няма как да не извършват работата си в чужбина“, каза министър Кирилов. Законът ще засегне и шофьорите на тирове, които доставят стоки в цяла Европа. 

Предложенията за корекция в мерките депутатите ще могат да правят до 18.00 часа днес, а окончателният вариант на текстовете ще бъде гласуван в петък. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ