Приемането на промените в Изборния кодекс - най-важната работа на 45-ото НС

Приемането на промените в Изборния кодекс - най-важната работа на 45-ото НС

Приемането на промените в Изборния кодекс - най-важната работа на 45-ото НС

Най-важната работа беше свършена с приемането на промените в Изборния кодекс. Върнахме парламентаризма. Така председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева коментира пред журналисти свършеното от парламента за краткия му живот. 

"Основен недостатък бяха толкова много внесените закони и като че ли популизмът, който надделя, но няма как това да не се случи при положение, че всички очакваха изборите. Въпреки че всички казват колко малко работихме, че не се свърши много работа, смятам, че най-важната работа беше свършена с приемането на промените в Изборния кодекс, който всъщност всички избиратели очаквахме. Така че смятам, че върнахме парламентаризма, върнахме, ми се струва, доверието в законодателния процес", заяви председателят на 45-ото НС, предава БТА.  

"Опитахме се, включително с едни поправки в правилника за обществените обсъждания на законопроектите на депутатите, да покажем, че ни се иска да работим по нов начин, че искаме по-бавно, по-обмислено, по-благоразумно законодателство", посочи още Митева. 

Според нея, основната задача на служебния кабинет е да подготви едни наистина честни и прозрачни избори. В отговор на въпрос, тя посочи, че сигурно ще започне някакъв преглед, анализ на предишната власт, но времето е прекалено малко. 

"Два месеца са прекалено малко време, особено за хора, които не излизат от самата система. Виждате, че аз самата, която съм експерт от Народно събрание толкова години, ми беше трудно в началото, докато свикна с тези процедури в пленарната зала.", коментира Митева.  

Председателят на НС Ива Митева представи обновения интернет портал на законодателната институция. Тя посочи, че са направили информационни досиета по всички закони, свързани с въвеждане на правото на ЕС. "Надявам се, че по този начин самият парламент ще бъде много по-отворен и по-достъпен за гражданите", каза Митева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ