Привличаме повече чуждестранни студенти чрез законови промени

Привличаме повече чуждестранни студенти чрез законови промени

Привличаме повече чуждестранни студенти чрез законови промени

Да се увеличи общият брой чуждестранни студенти, включително граждани на Европейския съюз, над 5 на сто от общия брой на студентите, както и да се привлекат научни изследователи. Това е заложено в приетите на първо четене от парламента промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесени от Министерския съвет.

Според мотивите целта е до 23 май 2018 г. България да въведе в националното си законодателство изискванията на европейска директива относно условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави, които участват в научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми "au pair".

Промените са насочени и към преодоляване на проблемите с привличането на изследователи, както и на новите категории - платени и неплатени стажанти, граждани на трети държави.

От закона отпада разпоредбата работодателят да плаща разходите за обратно връщане на незаконно нает работник, но текстът остава в закона за чужденците.

Ефектите от законопроекта, обосновани от вносителя, ще са подобрена правна регламентация на равното третиране, условията на труд, трудово възнаграждение, защита при уволнение, колективно трудово договаряне, свобода на сдружаване и приобщаване, образование и професионално обучение, признаване на дипломи, социално осигуряване, включително здравни грижи и др. за гражданите на трети държави (изследователи, студенти, стажанти и доброволци).

„Недостигът на работна ръка, на образовани и квалифицирани кадри ще е проблем и занапред, който може да се превърне в криза, ако не се вземат мерки”, отбеляза Георги Гьоков от БСП, цитиран от БТА. В законопроекта нямало анализ как поправките ще се отразят на българския пазар на труда, дали няма да доведат до дискриминация на нашите граждани и изкуствено задържане на заплатите им. Ниските възнаграждения на свой ред ще засилят емиграцията на български кадри, опасяват се социалистите.

Безразборният "внос" на работници и служители няма да е в национален интерес, смята и Павел Шопов от "Атака". Препоръката на националистическата формация е шоково увеличение на заплатите на българските работници. "Обединени патриоти" като цяло обаче застават зад законопроекта.

Директивата се отнася до висококвалифицирани мигранти от трети страни, разясни председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). На ЕС са необходими общо около един милион научни изследователи, за да се постигне целта в стратегия Европа 2020 в областта на научните изследвания, обърна внимание той.

Не пречим на българския пазар на труда, не накърняваме национални интереси, подкрепи го зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ). 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ