Прокуратурата трябва да остане част от съдебната система, смята Евгени Иванов

Прокуратурата трябва да остане част от съдебната система, смята Евгени Иванов

Прокуратурата трябва да остане част от съдебната система, смята Евгени Иванов

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се оказва единственият кандидат за член на ВСС от квотата на обвинителите. Той ще заеме официално поста след гласуването в събота и така ще заеме окончателно овакантеното място на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор и напусна ВСС. 

"Независимостта на прокуратурата е гарантирана по закон, а у нас тя е гарантирана на най-високото ниво - конституционното", заяви в ефира на БНТ Евгени Иванов. 

На въпрос трябва ли прокуратурата да излезе от съдебната власт той отговори, че прокуратурата трябва да е част от съдебната власт, защото това е най-високата степен на гарантиране на независимостта на прокуратурата и на прокурорите. "За мен най-голямото достижение на демокрацията у нас е именно, че прокуратурата е част от съдебната система и тя трябва да остане там, защото тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура", заяви Иванов.

Според него нормативната уредба, с която работят прокурорите, е остаряла и трябва да бъде модернизирана. Той даде за пример Наказателния кодекс, но допълни: "Най-големият проблем е Наказателно-процесуалният кодекс - изключително труден за употреба, доста е формализиран, в него има изисквания, които спазваме, но те ни затрудняват да си вършим работата качествено и своевременно". 

По думите на прокурор Иванов, прокуратурата винаги когато работи, е изложена на нападки, критики и атаки. "Тези, които най-много искат прокуратурата да не е независима, според мен са политиците. Всяка една политическа власт иска да има удобна съдебна власт, респективно и прокуратура", каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ