Прокурорът Мълър има списък въпроси към Тръмп. И за Cambridge Analytica също

Прокурорът Мълър има списък въпроси към Тръмп. И за Cambridge Analytica също

Прокурорът Мълър има списък въпроси към Тръмп. И за Cambridge Analytica също

Специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в избирането на Тръмп за президент през 2016 г., е подготвил списък с въпроси, на които американският президент трябва да отговори, съобщи Си Ен Ен.

Според източници от администрацията на Тръмп списъкът вече е изпратен на адвокатите на Тръмп. Сред въпросите са и при какви обстоятелства са уволнени съветникът по национална сигурност Майкъл Флин (от чийто срещи с руския посланик в САЩ започна скандалът) и на директора на ФБР Джеймс Коми – уволнен заради разследването.

Екипът на специалния прокурор иска допълнителна информация за срещата през лятото на 2016 г. между сина на Тръмп – Доналд младши и руската адвокатка Наталия Веселницка, отбелязва Си Ен Ен. Медийни публикации разкриха, че Веселницка е предлагала злепоставяща информация за опонентката на милиардера Хилари Клинтън.

Мълър се интересува каква е ролята на Тръмп при подготовката на изявлението, публикувано след медийните публикации за срещата с рускинята.

Телевизията отбелязва, че списъкът с въпроси може да бъде удължен, но засега не е ясно дали Тръмп ще се срещне с Мълър и дали ще отговори на въпросите.

Към тях се добавя и новата колосална афера за незаконно събиране на лични данни и манипулирането на решението за гласуване, извършени от Cambridge Analytica. Мълър разследва характера на договорните отношения между предизборната кампания на Тръмп и британската компания, предаде Ей Би Си.

Срещу Facebook започнаха няколко разследвания, а Марк Зукърбърг е поканен на изслушване в Европейския и британския парламент. Сенаторите също поискаха Зукърбърг да даде обяснения за злоупотребата с данните на 50 млн. потребители на мрежата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ