Протест в София срещу промените в Изборния кодекс

Протест в София срещу промените в Изборния кодекс

Протест в София срещу промените в Изборния кодекс

Протест, организиран от симпатизанти на Мая Манолова и „Изправи се. БГ”, започна малко след 8 часа пред президентството. Хората настояват за машинно гласуване във всяка секция с повече от 300 избиратели. Твърдят, че хартиените бюлетини биха били начин за манипулация на изборния процес. Демонстрацията се случва в деня, в който в пленарната зала трябва да бъде разискван Изборният кодекс.

Манолова е против мажоритарен вот на един тур, повишаване прага на преференции и срещу избори в два дни. "Тук сме, за да предотвратим опита на ГЕРБ да заложи мина на честността на изборите и да открадне отново изборите на българските граждани, така, както го направиха миналата есен за столичани на местните избори в София. Всъщност това, което се случва, наистина е безпрецедентно и нагло на фона на протести на българските граждани, които искат честни избори, които искат оставка на този парламент и на това правителство в същото време, а Борисов си подготвя служебна победа. Той не е свикнал да играе честно на избори", коментира пред БНР Манолова. 

"Депутатите ще удължат и срока за доставка на машини, но не за да бъдат купени или наети, а за да не могат да бъдат купени или наети, тъй като месец и половина е срокът, който депутатите записват за сертифициране на машините", каза тя пред bTV.

Според нея ще се обезсмисли напълно машинното гласуване, защото за първи път ще се въведе изискването да се броят хартиените отрязъци, които се получават след гласуването с машина. 

"Отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Човешка ръка ще пише протоколите, което дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. Променят се и пртоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на изборите", коментира още Манолова.

Междувременно, вътре в Народното събрание, депутатите от ДПС и БСП отказаха да се регистрират в пленарна зала заради Изборния кодекс.

"Наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за фалш и фалшификации", коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ. 

Въпреки това, депутатите успяха да съберат кворум, селд което в залата се върнаха народните представители на БСП. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ