Протести и сблъсъци след предварителните резултати от изборите за президент в Беларус

Над 50 души са били задържани в Минск и над 120 в цял Беларус по време на демонстрации след вчерашните президентски избори, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ДПА.

Някои поддръжници на опозиционната кандидатка Светлана Тихановска организираха неофициални чествания за победата й в ранните часове днес.

Тя отказа да приеме поражение, когато държавни медии съобщиха, че опонентът й и настоящ президент Александър Лукашенко е получил над три четвърти от гласовете. Според независими проучвания Тихановска води в резултата, отбеляза ДПА.

"Вярвам на това, което виждат очите ми и виждам, че мнозинството е с нас", каза Тихановска пред журналисти при публикуването на екзитпол, според който Лукашенко печели 79,7 на сто от гласовете, а тя получава 6,8 процента, предаде БТА.

"Мисля, че вече сме спечелили, защото победихме страха, апатията и безразличието си", заяви тя след кампания, белязана от такава мобилизация за кандидат от опозицията, каквато не е виждана в новата история на тази бивша съветска република, управлявана от 26 години от Лукашенко.

Часове след затварянето на изборните секции, избирателната комисия не е публикувала никакви официални резултати.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ