Първа стъпка към чакалнята на Еврозоната. БНБ спира кредитите за държавата

Първа стъпка към чакалнята на Еврозоната. БНБ спира кредитите за държавата

Първа стъпка към чакалнята на Еврозоната. БНБ спира кредитите за държавата

Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.Това одобри парламентът на първо четене с приети промени в Закона за Българската народна банка, за да може да отговори на част от изискванията за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната.

Промените забранят на централната банка да купува нито на първичния, нито на вторичния пазар дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините.

Предвижда се също законова възможност при предсрочно прекратяване на правомощията на управителя на БНБ той да може да се обърне към Съда на Европейския съюз.

Промените отразяват препоръките на Европейския съюз, свързани със състоянието на банковата система у нас. Според новите текстове се завишават изискванията към работещите в централната банка.

"Ще ви благодаря за разбирането и за изменения между и първо и второ четене, които заедно с председателя обсъждаме, те са съгласувани с ЕЦБ, БНБ", обясни финансовият министър Владислав Горанов при приемането на закона от бюджетната комисия преди седмица.

Следващата стъпка предвижда България да овласти Европейската централна банка да може да извърши преглед на част от банковата ни система заради бъдещото ни членство в Банковия съюз и Еврозоната.

По настояване на ЕЦБ са допълнени текстовете, гарантиращи независимост на БНБ. Забранява се на управителя и на подуправителите да имат право да искат, както и да приемат указания както от кабинета и други органи и институции, така и от институции на ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ