нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първи политически реакции за избора на Радев (обзор)

Снимка: Мениджър Нюз

Основните политически партии излязоха с първи коментари по обръщението на президента Радев към народа и определената от него с указ дата за парламентарни избори - 4 април, 2021 година. Повечето от тях не оспорват датата, но мненията се поляризират по отношение на поисканите от него промени в Изборния кодекс сред които гласуване по пощата, видеонаблюдение в избирателните секции, прекратяване на ръчното броене на машинния вот. Ето обобщения на реакциите до момента

ГЕРБ няма да инициира и да подкрепи промени в Изборния кодекс

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът Радев предложи. Това заяви на пресконференция на управляващата партия депутатът Тома Биков, свикана минути след днешното обръщение към народа на държавия глава.

ГЕРБ няма и да подкрепи промени в ИК, ако БСП реши да внесе предложенията като гласуване по пощата или видеонаблюдение на изборния процес, както бе предложено по време на консултациите на "Дондуков" 2. Освен това промяната на изборния закон в последния момент е в противоречие с препоръки на Венецианската комисия  и съда в Страсбург, посочиха от управляващата партия.

"В оставащото малко време до края на този мандат да бъдат направени промени в изборното законодателство, които засягат неговата философия, би нарушило доверието в изборния процес. Няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи. Ако БСП реши, нека да внесат промените на Радев, но ГЕРБ няма да ги подкрепи", каза Тома Биков Управляващите ще направят всичко възможно да повишат избирателната активност, но посочената от президента дата съвпада с католическия и арменския Великден, което ще даде отражение върху нея, особено сред българите в чужибна, добавиха от ГЕРБ.

Управляващите обвиниха Румен Радев, че се превръща от говорител на парламентарната опозиция в говорител на извънпарламентарната опозиция и оцениха действията му като "оправдание на нищоправене през последните 4 г." като призоваха: "Президентът да прекрати линията си за саботиране на изборния процес!"

БСП ще участва в дебат за промени в Изборния кодекс, за гласуването по пощата - няма време!

БСП е мобилизирана и тръгва към парламентарните избори с цел победа, заяви зам-председателят на партията Атанас Зафиров по повод обявената от държавния глава Румен Радев дата за парламентарните избори - 4 април. Партията ще участва активно в дебата за промени в Изборния кодекс, декларира той. "БСП винаги е готова за избори, нещо повече - БСП е готова да спечели тези избори", заяви Зафиров за БТА.

Според него при една добра организация, могат да бъдат направени разумни промени в Изборния кодекс преди вота. Това е и едно от основанията за продължаване живота на това "напълно изчерпано от съдържание и от легитимност Народно събрание". Идеята за гласуване по пощата е добра, но няма как да бъде приложена, смята Зафиров. Гласуването по пощата е една разумна идея, която, за съжаление, няма как да бъде реализирана в оставащото време дотолкова, доколкото активната регистрация не беше приведена в действие, коментира той.

ДПС: Имаме много работа!

Първата реакция на ДПС във връзка с назначената вече дата за избори е коментар на председателя Мустафа Карадайъ във фейсбук. "Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави. Най-голямото предизвикателство пред нас е работата в условия на Ковид-19. Вярвам, че ще се справим и с това предизвикателство. Успех!", написа той в личния си профил.

ВМРО съгласна с определената дата, но не и с ремонт на изборното законодателство

ВМРО приема датата 4 април, определена от президента за ден на изборите за народни представители. Не приема обаче опитите за радикална промяна на изборното законодателство, съобщават от партията в своя позиция, изпратена до медиите.

"Идеята за гласуване по пощата, както многократно сме заявявали, създава огромна заплаха за изкривяване на изборните резултати под натиска на една чужда държава – Турция. Това би дало възможност на неосманиста Ердоган, който многократно е заявявал сърдечните си претенции към части от българската държава, да организира изпращането на гласове дори от починали преди десетилетия български граждани. Дали от Турция ще дойдат 100-200 или 300 хиляди гласа ще решава само той. За кого – вече разбрахме – новите му стари фаворити ДПС. Вмешателството на чужда държава на избори в България е изключителна заплаха за националната ни сигурност. ВМРО – Българско национално движение изразява надежда предложението на президента за гласуване по пощата да не е обмислен план за формиране на мнозинство ДПС-БСП в следващия мандат. Още повече, че такива промени на Изборния кодекс трябва да се правят след внимателен анализ и сериозно публично обсъждане, за което няма време. Потвърждаваме принципната си позиция, че не бива да се прави промяна в Изборния кодекс в последния момент", пише още в позицията на ВМРО.

Марешки благодари на президента за избраната дата

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви, че неговата формация се готви за избори през целия четиригодишен парламентарен мандат и в този смисъл са напълно готови за явяване на избори на 4 април. Изненадващо Марешки, който единствен от всички явили се на консултациите при президента влезе в пряк и остър словесен сблъсък днес благодари на Радев, че не се е поддал на опити да бъде манипулиран и не е  отложил с повече от седмица от възможния срок предстоящия вот.  

Мая Манолова също одобрява вот на 4 април

"Изправи се.БГ“ одобрява датата 4 април, защото дава отсрочка на институциите да покажат политическа воля за организация на честни и прозрачни избори, заяви лидерката на гражданската платформа Мая Манолова в коментар пред медиите. Гражданският натиск за незабавна оставка и за избори час по-скоро не е спрял. Ние подкрепяме протестите и искането за бързи избори, но седмицата отсрочка се налага заради безгрижието на институциите, които както видяхме при консултациите при президента, са неподготвени за провеждането на честни избори, заяви още тя.

още от Политика