Първият внесен законопроект от новите депутати - за промяна в Конституцията

Първият внесен законопроект от новите депутати - за промяна в Конституцията

Първият внесен законопроект от новите депутати - за промяна в Конституцията

Първият проект за промени в законодателството, внесен в деловодството на 45-ото Народно събрание, е за промяна в конституцията. Това става ясно от интернет страницата на Народното събрание.

Проектът е внесен от депутати от "Демократична България" начело с Христо Иванов и Димитър Найденов. Промените предвиждат възможност със закон да се въведат основания за лустрация на лица на публични длъжности, както и основания за неизбираемост на такива кандидати.

Предвижда се да се въведе възможност за законодателна инициатива на граждани, ако те са подкрепени от поне още 10 хил. други, регулиране на парламентарната квота на ВСС до една трета от състава, главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство 3/5, както и мандатът му да бъде намален на 5 г., и др.

В същото време свиканият днес председателски съвет реши първото редовно заседание на новия парламент да бъде още утре, от 10.00. Една от точките в дневния ред ще е изслушване на премиера Бойко Борисов.

"Изслушване на Борисов ще е по плана за възстановяване и ще отговаря защо саботира внасянето на плана", съобщи Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!". На заседанието ще бъде обсъден и планът за възстановяване. Засега не е ясно дали той ще се отзове. 

Ще бъде гласувано и предложението на Манолова за създаването на Комисия по ревизията, която да следи похарчените държавни средства за справяне с COVID-19.

В дневния ред е заложено и съставянето на 3 комисии - правна, финансова и здравна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ