Първо заседание на служебния кабинет

Първо заседание на служебния кабинет

Първо заседание на служебния кабинет

Новото служебно правителство с премиер Стефан Янев провежда първото си заседание днес. Основен приоритет на новия кабинет е организирането на честни избори.

След първия си пълен мандат Бойко Борисов вчера предаде властта на служебния премиер Стефан Янев. Президентът Румен Радев поиска от новото правителство да води война с купения вот и да осветят, доколкото е възможно, състоянието на държавата. А Янев отговори, че залага целия си авторитет и жизнен опит за това, че ще работи почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. 

"Да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно", каза Радев на новия служебен премиер.

"Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава напразни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри", заяви от своя страна Янев. Той беше категоричен, че ще работят заедно и в полза на гражданите.

"Наш основен приоритет е организирането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби. Очаквам всички институции да работят синхронизирано. Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че ще успеем да решим трупаните през годините проблеми", добави служебният премиер.  

Бойко Борисов също пожела успех на новото управление. "Аз мисля, че вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравление", каза Бойко Борисов. 

Днес ще се проведе и първото заседание на новия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов във Висшия съдебен съвет. Той ще председателства заседанието на пленума на съдебните кадровици. По закон министърът на правосъдието ръководи заседанията, но няма право на глас. За днес е предвидено кадровиците да обсъждат темата със законопроекта за закриването на спецправосъдието.

Междувременно, Съдийската колегия на ВСС възстанови вече бившия правосъден министър Десислава Ахладова като съдия в Административен съд-София област, а не в Перник, където работеше по-рано. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ