Първото заседание на новия парламент ще е в старата сграда

Първото заседание на новия парламент ще е в старата сграда

Първото заседание на новия парламент ще е в старата сграда

Първото заседание на 45-ото Народно събрание ще се проведе в старата сграда, по-малко от година след като депутатите се преместиха в бившия Партиен дом.

Това решиха представителите на шестте политически сили, преминали 4-процентовата бариера след вота на 4 април, с което си осигуриха представителство в новия български парламент.

Според БНТ идеята заседанието на Народното събрание да е в старата сграда е била на партията на Слави Трифонов, „Има такъв народ“. Те настояват и следващите заседания да се провеждат там. Единствено ГЕРБ са били против това решение.

Днес следобед представителите на шестте партии са се събрали на организационна среща за първия ден от мандата си. По думите на Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ от ГЕРБ са загубили първото гласуване в 45-ия парламент, още преди той да се е сформирал. „Първото заседание ще бъде в Народното събрание с надпис „Съединението прави силата“, коментира тя.

„Това е истинската сграда на парламента, а не този партиен дом. Оттук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог“, обясни Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, цитиран от „24 часа“.

Хамид Хамид от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП потвърдиха, че партиите им също са гласували „за“ провеждане на първото заседание в старата сграда.

Заседанието е насрочено за 9:00 ч. на 15 април, след като тази сутрин президентът Румен Радев подписа указ за свикването на новия парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ