Пътеводител за изборите за Европейски парламент – как функционират и какво може да се случи

Пътеводител за изборите за Европейски парламент – как функционират и какво може да се случи

Пътеводител за изборите за Европейски парламент – как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция на Европейския съюз.

Кой, кога и как ще гласува в ЕС?

Изборният маратон в Европа започва на 23 май в Холандия и Великобритания - ако, както изглежда, Обединеното кралство все още е член на ЕС тогава. Избирателите в Ирландия излизат на следващия ден. Хората в Латвия, Малта, Словакия и Чехия гласуват на 25 май, а в останалите 21 страни бюлетините ще се пускат на 26 май.

Гласоподавателите във всяка държава от ЕС ще избират част от 751-те законодатели в Европейския парламент, който заседава в Брюксел и Страсбург. (Тази бройка може да бъде сведена до 705, в случай че Великобритания одобри сделката за Брекзит преди началото на изборите.)

Местата в Европейския парламент са разпределени пропорционално според числеността на населението на страните. Кипър, Люксембург и Малта имат най-малко места - по шест, а държавата с най-голямо население, Германия - 96.

Резултатите във всяка страна ще бъдат оповестени на 26 май след затварянето на последната избирателна секция в ЕС.

Колко важен е Европейският парламент?

Правомощията на законодателното събрание бавно се увеличават. Парламентът помогна за подобряване на безопасността на въздушния трафик в Европа, за ограничаване на използването на пластмасата, сложи край на таксите за телефонен роуминг в рамките на блока, подсили защитата на личните данни, постави цели в борбата с климатичните промени, намали емисиите на въглероден двуокис от автомобилите.

Събранието има думата и по договорите - от търговските преговори до Брекзит.

Могъщият изпълнителен орган на ЕС - Европейската комисия - предлага законопроекти, докато евродепутатите променят или преговарят по текстовете им с националните правителства, които са реалният източник на власт в съюза и са представени от Европейския съвет.

Често се случва голямо въздействие върху европейските избори да оказва вътрешната политика на отделните страни от ЕС, както стана през 2014 г. с подкрепата във Великобритания за антиевропейската "Партия за независимост на Обединеното кралство" (ЮКИП) или сериозният възход във Франция на крайнодесния "Национален фронт" на Марин Льо Пен, преименуван сега на "Национален сбор". Изборите често биват използвани от недоволни граждани, за да изразят протест срещу своите национални правителства.

Какви са темите на европейските избори?

Не съществува нещо като "европейски граждани", така че избирателите са склонни да реагират на националните интереси.

Как Европа се справя с миграцията е много голяма тревога за гласоподавателите в Италия, Унгария, Полша и другаде. Често избирателите се влияят от икономическите проблеми, а бъдещето на Великобритания в ЕС също отново е фактор.

Проучване на обществените нагласи в ЕС през април установи, че гласоподавателите са най-загрижени за икономиката, безработицата, имиграцията, околната среда и промените в климата, тероризма, спазването на човешките права, демокрацията и социалното благополучие.

Кой може да спечели и какво?

Най-последните прогнози от 18 април сочат, че десноцентристката Европейска народна партия ще остане най-големият блок в Европейския парламент със 180 места - спад спрямо 217-те места от изборите през 2014 г.

Левоцентристката група на социалистите и демократите също се очаква да изгуби позиции, смъквайки се от 186 до 149 места.

Измежду другите партии от "основното течение" Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) се очаква да спечели 76 места - с шест повече от 2014 г., докато "Зелените" може да се класират четвърти с около 57 мандата вместо досегашните 52. Сега обаче изглежда, че либералите ще образуват нова група с френската центристка партия на Еманюел Макрон

Що се отнася до крайнодесните и националистите - групата "Европа на нациите и свободите", която събира партии като италианската "Лига", британската ЮКИП и френския "Национален сбор" - прогнозата е те да спечелят 62 мандата в сравнение с настоящите 37.

Нови партии като "Брекзит" във Великобритания са квалифицирани като "други" в смесена група, която според прогнозите ще се разшири от 21 до 62 места.

Как вотът ще промени Европа?

Очертава се европейските политически групи от "основното течение" за запазят контрола си върху събранието, но в зависимост от резултатите те може да бъдат принудени да влизат в неудобни компромиси или неприятни съюзи, за да прокарват законодателни актове на ЕС.

Популистки и националистически партии получават нарастваща подкрепа на национални избори в много европейски държави, но тяхното паневропейско влияние ще зависи от това дали ще съумеят да сформират силна политическа група в Брюксел. Това със сигурност е тяхна цел. Твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини, лидер на партията "Лига", се опитва да събере популистка група от национални партии, която по думите му да разтърси из основи политиката на ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ