Пучдемон основа нова сепаратистка формация в Каталуния

Пучдемон основа нова сепаратистка формация в Каталуния

Пучдемон основа нова сепаратистка формация в Каталуния

Ново обединено сепаратистко движение бе основано в Каталуния начело с бившия регионален лидер Карлес Пучдемон и неговия наследник на поста Ким Тора и вече има хиляди членове, предаде ДПА.

От Германия, където е в момента, Пучдемон основа формацията "Национален зов за републиката" заедно с Ким Тора и Жорди Санчес, който е в затвора заради ролята си в организирането на референдума за независимост, обявен за незаконен от Мадрид.

След като манифестът за създаването на Националния зов за републиката бе прочетен на церемония в Барселона късно снощи, 3500 души заявиха, че веднага искат да станат членове на движението. До тази сутрин броят им вече достигна 13 000, според сепаратистки политици, цитирани от испански медии.

"Ние сме силни, когато действаме цялостно и в единство", обяви снощи Пучдемон по видеовръзка от Германия. Очаква се новото движение да стане политическа партия през есента. В автономната област сега има най-малко три сепаратистки партии, като тази на Пучдемон е най-голямата. Една от другите по-големи сепаратистки партии - Републиканска левица, заяви, че не иска да бъде част от новото движение

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ