Путин: Бойно отровно вещество би убило хората на място

Путин: Бойно отровно вещество би убило хората на място

Путин: Бойно отровно вещество би убило хората на място

Да се обвинява Москва за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска земя е „голяма глупост“, заяви Владимир Путин във вечерта на победата след президентските избори.

Русия е унищожила всички свои химически оръжия, твърди президентът, който започва четвърти мандат в Кремъл, и допълва, че страната му е била готова да си сътрудничи с Лондон в разследването на инцидента.

"Ако някой може да си помисли, че в Русия някой ще си позволи да прави такива неща преди изборите и преди Световното първенство по футбол, това е абсурдно, глупост, нон сенс“, каза Путин, цитиран от Франс прес.

Той прави за пръв път изявление за аферата, откакто Лондон обвини Русия за отравянето на 66-годишния Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри с нервно-паралитично вещество, създадено от Русия.

Руският президент Владимир Путин е научил от средствата за масова информация за отравянето на Скрипал, съобщи ТАСС. „Първото, което идва наум е, че ако това е било бойно отровно вещество, разбира се, хората биха умрели на място, това е очевиден факт и трябва да се разбере. Русия няма такива средства, ние унищожихме всички наши химически оръжия под контрола на международни наблюдатели", цитира думите му руската офциална агенция.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви миналата седмица, че е напълно вероятно решението за отравянето на Скрипал да е взето лично от Путин.

Великобритания поиска обяснения от Русия, но не ги получи в 24-часовия срок, който даде на Кремъл.

Британските власти съобщиха, че 131 души може да са били в контакт с нервно-паралитичното бойно вещество.

Обвиненията на 4 от водещите западни държави – Великобритания, САЩ, Франция и Германия, за отравянето на бившия руски шпионин, вероятно са се отразили частично на президентските избори в Русия, като са мобилизирали избиратели срещу „натиска“ от Запада. И това е било в полза на Путин, коментират познавачи на предизборните технологии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ