Путин и Байдън ще обсъдят Украйна на виртуална среща

Путин и Байдън ще обсъдят Украйна на виртуална среща

Путин и Байдън ще обсъдят Украйна на виртуална среща

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън ще проведат онлайн среща във вторник, по време на която ще обсъдят няколко важни теми, включително нарастващото напрежение с Украйна.

Байдън ще изрази загрижеността на Щатите относно военните действия на границата между Украйна и Русия според прессекретаря на Белия дом, Джен Псаки. Путин възнамерява да изрази противопоставянето на Русия срещу всеки ход за приемане на Украйна в НАТО. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че „президентите сами ще решат“ колко дълго ще продължи разговорът, предаде „Асошиейтед Прес“.

Според съветника по външна политика на Кремъл, цитиран от „Франс Прес“, лидерите ще обсъждат „незадоволителните“ двустранни отношения, както и Афганистан, Иран, Либия, кризата в Украйна и „диалог за стратегическа стабилност“.

Служители на американското разузнаване съобщават, че Москва има около 70 хил. войници около границата с Украйна и планира евентуална инвазия в началото на следващата година.

През последните седмици лидерите си разменят задочни послания относно кризата, като Путин предупреди, че ще действа, ако „червените линии“ на Русия, свързани с Украйна, бъдат преминати от НАТО, като сигнал за действие ще се приема разполагането на офанзивни ракети на украинска земя. През уикенда Байдън отвърна, че не признава тези червени линии.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкън, и руският външен министър, Сергей Лавров, се срещнаха в Стокхолм по време на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Там също бе обсъдена заплахата от руско нахлуване. Блинкън предупреди, че ако Русия предприеме действия срещу Украйна, ще има „сериозни последици“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ