Путин отрече да има нещо общо с двореца от видеото на Навални

Путин отрече да има нещо общо с двореца от видеото на Навални

Путин отрече да има нещо общо с двореца от видеото на Навални

Владимир Путин отвърна на твърденията на Алексей Навални, че руският президент притежава чрез подставени лица луксозен палат на брега на Черно море за над 1 млрд. долара.

Седмица след като опозиционерът публикува двучасов клип в платформата YouTube, уличаващо държавния глава в злоупотреби, Путин отрече да има общо с имота.

„Решиха, че е добро време да обединят нещата и да промият мозъците на нашите граждани“, обясни руският президент във видео конференция, цитиран от „Индипендънт“.

По думите му дворецът, за който в клипа на Навални се твърди, че има казино, басейни, сауна, киносалон, пързалка и лозя, никога не е бил нито негов нито на негови близки.

Според Путин клипът е монтаж, а създателите му използват слухове, които се разпространяват в публичното пространство от повече от 10 години.

Видеото с разкритията е изгледано над 90 млн. пъти и бе публикувано след арестуването на Навални, който се върна обратно в Русия миналата седмица със съпругата си, след продължително лечение, в хода на което се установи, че е бил отровен с невропаралитичния агент „Новичок“.

 

 

С пристигането си в Русия опозиционният лидер бе задържан за 30 дни заради нарушение на негова условна присъда, което предизвика многохилядни протести през изминалия уикенд. Близо 15 хил. души излязоха на улиците на Москва в подкрепа на Навални. Хиляди бяха арестувани, сред тях говорителката на блогъра, Кира Ярмиш, както и съпругата му Юлия. Били са задържани и деца. Путин обяви демонстрациите за нелегални.

Какво показва видеото?

Разследването показва кадри на палат за над 1.37 млрд. долара, платени с „най-големия подкуп в историята“.

Според Навални Федералната служба за сигурност на Русия притежава 70 кв. км от земите около двореца.

По-рано миналата година в друго видео на име „Обадих се на убиеца си. Той си призна“, публикувано в официалния профил на опозиционера в YouTube, самият той разговаря с агент на тайните служби на Русия, участвал в операцията по отравянето му.

Навални се е обадил от скрит номер, като тези от централата на ФСБ и е записал обаждането, предоставено по-късно на CNN и сайта за журналистически разследвания „Белингкат“, които проведоха съвместно разследване по случая. От Кремъл многократно отрекоха участие в опита за убийство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ