Путин си постави мащабна цел – бедността в Русия да намалее наполовина

Путин си постави мащабна цел – бедността в Русия да намалее наполовина

Путин си постави мащабна цел – бедността в Русия да намалее наполовина

Президентът на Русия Владимир Путин е възложил на кабинета до 2024 г. да намали двойно бедността в Русия - до 6,6 на сто, и да осигури траен растеж на доходите. Движението към тази национална цел започва на фона на петгодишен спад в доходите на хората в Русия като цяло, коментират местните медии.

Има и други фактори за обедняване на руското население - на първо място раждането на дете в семейството. 72 на сто от бедните семейства имат поне едно дете, затова сред всички възрастови групи в страната най-голям е рискът от бедност за децата - средно 1,5 пъти по-висок от средното равнище за Русия. Съответните рискове за пенсионерите са двойно по-ниски.

Мерките, набелязвани от правителството на Русия - вдигането на минималните заплати, индексирането на заплатите в бюджетния сектор и на пенсиите, насърчаването на заетостта сред майките с деца, ще може според експертите да повишат с близо 3,7 процентни пункта т. нар. натрупан растеж на реалните разполагаеми доходи. И с оглед влиянието на икономическия растеж общият ефект ще достигне 7,4 процентни пункта - към половината от необходимите 13,1 процентни пункта, заявени от правителството като цел до 2024 г., когато приключва президентският мандат на Владимир Путин.

А според прогнозното влияние на икономическия растеж върху дела на бедното население до 2024 г. бедността в Русия ще се свие до 9,9 на сто. Ефектът на останалите фактори обаче ще е слаб, допълва "Комерсант", цитиран от БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ