Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор

Работниците в неплатен отпуск биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели, като това не изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат и работят в Селското стопанство в  периода на извънредното положение, могат да получават, както своите обезщетения, така и да получават възнаграждение за труда си. Това обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

"С промените в Закона за извънреното положение, това, което направихме с Министерството на земеделието е, че дадохме облекчение договорите за периода на извънредното положение могат да не бъдат дневни, могат да бъдат сключвани за целия период на положението. Няма как да караме насила хората да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко възможно да ги стимулираме", уточни тя.

Мярката 60/40

"Държавата ще поеме 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60%. Очакваме следващата седмица, на 14, да имаме разрешението на ЕК да започнем да изплащаме средствата по мярката". 

"По отношение на мярката 60/40 до вчера 873 са заявленията за 12 455 работници. Фирмите са предимно малки и микро предприятия и са предимно в секторите хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост, мебели, заведения за бързо хранене", уточни тя. 

Заявления за безработица
 
По думите ѝ от началото на извънредното положение са подадени 61 644 заявления за търсещи работа. Това са безработни и освободени от работа лица, както и българи, завърнали се от чужбина и подведени за регистрация с цел получаване на помощи. От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица. 9 830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение. 

"Само за последните 20 работни дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 заявления. Ще помоля още вендъж и информирам, че всички срокове се удължават автоматично, така че хората, както по отношение на вече регистрирани безработни, така и тези, които имат право да ползват социални помощи, така и хората с изтичащи срокове с ТЕЛК и с НЕЛК, всички тези срокове се удължават до края на извънредното положение и тези хора не е нужно да идват до нито една от службите на МТСП и ги молим да не увеличават опашките излишно", каза министърът.

Тя уточни, че среднодневно служителите в бюрата по труда обслужват по 4 000 души и изрази надежда да можем да проявим разбиране към тяхното натоварване. "Във всички областни градове ще бъдат изпратени служители на реда, които да помогнат за реда по опашките. Открихме и допълнителни офиси в много областни градове, за да се обслужват максимално бързо хората, които имат нужда от услугите на бюрата по труда", допълни социалнят министър.

Сачева обясни, че безработните могат да ползват и различни видове консултации - издаване на служебни бележки, възстановяване на регистрации. "Както знаете в момента колегите приемат заявления по постановлението за мярката 60/40. В момента се приемат и заявления за обезщетения в НОИ в бюрата по труда".

Използвайте електронни услуги

"Всички документи в бюрата по труда могат да бъдат подавани електронно и по пощата. Те могат да бъдат свалени от интернет страницата на Агенцията по труда и да бъдат попълнени предварително. Имаме възможност да направим служебен контрол на данните, така че призоваваме всички да използват електронен вариант за подаване или пощата", помоли тя.

По отношение на отпуснатите обезщетения до момента, Сачева обясни, че НОИ са отпуснали 15 404 лева. Средният им размер е около 650 лева. "Все още броя на хората, които използват електрони услуги в МТСП е малък - под 3%. Използването на тези услуги би облекчило и гражданите, и колегите", призова отново министърът.

Социални помощи

"По отношение на социалните помощи, вече сме започнали раздаването на храни. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора. От днес започва и в София. По програмата "Топъл обяд" се приемат заявления до 21 април, предвидени са 5 милиона за нея и ще покрие 21 000 души. Това са предимно възрастни и самотно живеещи. До момента 23 общини са подали заявления за финансиране. От понеделник миналата седмица 39 искания са подадени за патронажната грижа за 6 572 души, която беше обявена миналата седмица. Тези 39 общини са нови, услугата вече съществува в 155 други", уточни Сачева.

Тя допълни, че всички служители от министерството на първа линия, които са на терен (окло 6 100) - служители от бюрата на труда около (3 000), социални работници (2 800), инспектори от Инспекцията по труда (350), ще получат допълнителни възнаграждения. 

Мерки след кризата

"По ОП "Развитие на човешките ресурси" разполагаме с 300 милиона лева, които ще бъдат насочени към последващи мерки за подкрепа на пазара на труда. От една страна в субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, от друга страна и за мерки, свързани за безработните лица след кризата. Това са мерки за след 13 май. Една от мерките е възможността да бъдат подкрепени работодатели с 40% от минималната работна заплата и осигуровките за това в рамките на 2 месеца след като изтече възможноста за използването на 60/40. Другите мерки са свързани с безработните по отношение на обучения, добиване на умения, бързо кариерно ориентиране, така че дамогат да бъдат насочени към сектори, в които ще има нужда след кризата", каза Сачева.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ