Работодатели и синдикати със забележки към Бюджет 2022

Работодатели и синдикати със забележки към Бюджет 2022

Работодатели и синдикати със забележки към Бюджет 2022

След пет часа заседание и дебати участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ не постигнаха единодушна подкрепа на проектите на бюджетните закони.

"Част от социалните партньори подкрепят в различни части бюджетите, имаха конструктивни забележки или такива, свързани с различни заложени политики. Предстоят корекции и се надявам да се приемат от Министерския съвет, а след това и да бъдат гласувани в Народното събрание", каза министърът на финансите и председател на НСТС Асен Василев след заседанието на съвета. 

От бизнеса и синдикатите вече отправиха редица критики към финансовата рамка, която предвижда от 1 април увеличение на минималната заплата от 650 на 710 лева, както и повишение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лева.

От Българската стопанска камара (БСК) заявиха, че ще се въздържат от подкрепа на проектобюджетите на ДОО и на НЗОК. Работодателската организация смята за неаргументирани предложените повишения на максималния осигурителен доход на 3400 лв., на минималната заплата на 710 лв. и на минималното дневно увеличение за безработица на 15 лв., предава БНР. 

КТ "Подкрепа" приветства увеличението на минималната заплата на 710 лв., но смята, че то е недостатъчно и че сумата трябва да е поне 750 лв. Синдикатът застава зад увеличението на тавана на осигуровките, но също смята за неаргументирано предложението той да бъде 3400 лв. и настоява за дебати по начина на неговото формиране. И още, от синдиката считат, че дневният размер на минималното обезщетение за безработица трябва да бъде 21 лв. Другото им искане е в бюджета да бъдат предвидени средства за 15% увеличение на основните заплати на работещите в Националния осигурителен институт. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ